Bent u liefhebber van Amsterdam, en van “authentiek”? Dan hebben we goed nieuws voor u. In het centrum van de hoofdstad staat “Het Huis aan de Drie Grachten” te koop. De woning werd gebouwd en 1610 en heeft alle accenten door de jaren heen behouden.

Het Huis aan de Drie Grachten is een Rijksmonument

Het Huis aan de Drie Grachten ligt middenin het bruisende centrum van Amsterdam, en dankt zijn naam aan de ligging. Het pand ligt namelijk op de hoek van de Oudezijds Achter- en Voorburgwal, en kruist met de Grimburgwal. De woning ligt ook nog aan drie bruggen. Het adres is Oudezijds Voorburgwal 249.

Het Huis aan de Drie Grachten

Het Huis aan de Drie Grachten, het meest rechter huis met de rode luifels

Het pand werd in 1610 gebouwd, maar archeologen ontdekten eerder al dat de oudste elementen van het pand uit de tweede helft van de 16e eeuw stammen. Het Huis aan de Drie Grachten is inmiddels opgenomen in het Rijksmonumenten-register.

Bijzondere kenmerken van Het Huis aan de Drie Grachten

Het pand heeft door zijn rijke historie natuurlijk een paar bijzondere kenmerken. Het bakstenen dubbele pand die de Hollandse renaissance stijl bevat, heeft aan de voorzijde maar liefst 77 ramen. De grootte van het huis wordt nog maar eens benadrukt aan het aantal ingangen. Er zijn twee voordeuren, en ook nog eens twee dienstingangen. Daarnaast zijn er drie schoorstenen, waarvan twee werkende, en drie trapgevels met enkele hijsbalk, die nog stamt uit de tijd dat het pand een pakhuis was. Om het helemaal Amsterdams te maken: er is een ruim dakterras inclusief droogrek aanwezig. U waant zich een echte koning als u tijdens de zomeravonden met een bak koffie uitkijkt op de stad.

Huis aan de Drie Grachten

De huidige bewoonster wordt “te oud” voor de woning

In een interview met Het Parool vertelt de huidige bewoonster Berdien Weijer-Stapel (77) dat ze “te oud” wordt om in het authentieke huis te blijven wonen.

Mevrouw Weijer-Stapel betrok het huis in 2004, maar zegt nu zelf dat ze “verstandige beslissingen moet maken”. Ze zegt dat ze er met haar man kwam wonen. In 2005 werd het pand grondig gerestaureerd, waarbij ook bouwhistorisch onderzoek werd verricht. “Ik heb me wel altijd beseft dat ik ‘slechts’ een passant ben. Er liggen hier zoveel voetstappen, dat besef je je goed als je in zo’n historisch pand woont. Maar ik ben te klein en te oud geworden voor het huis, daarom verkoop ik het nu”.

Een exacte vraagprijs voor Het Huis aan de Drie Grachten is niet bekend, maar deze zal waarschijnlijk ver in de miljoenen liggen.