In iedere wereldstad is parkeren een helse opgave. En heeft u er eindelijk eentje gevonden, dan moet u niet raar opkijken als u de hoofdprijs moet betalen. In New York City proberen ze te innoveren met parkeren en daarbij hebben ze de hulp ingeschakeld van robots. Goed nieuws voor de allerrijkste inwoners van de stad.

$ 300.000 voor een parkeerplaats wordt in New York beschouwd als een “redelijke prijs”

Het concept bevindt zich nog in de testfase, maar ondertussen zijn parkeerplaatsen in enkele elite gebouwen, minstens twee gebouwen in Manhattan, in de Big Apple uiterst met zogenoemde robotparkeersystemen. Alleen een select gezelschap bewoners kunnen gebruik maken van deze vooruitstrevende parkeerservice en daar betalen ze dan ook grof geld voor. Volgens een recent artikel van CNBC variëren de kosten van $ 300.000 helemaal tot $ 595.000. Prijzen die we eerder ook zelfs in Nederland zagen.

“Hoe gek het ook mag klinken, $ 300.000 voor een parkeerplaats in een woonwijk wordt als een redelijke prijs beschouwd in New York City”, vertelde makelaar Senada Adzem aan CNBC. “Het algehele gebrek aan parkeergelegenheid in de stad, een aanhoudend probleem waarvan het einde nog niet in zicht is, zal dergelijke prijzen alleen maar doen escaleren.”

Ray Parisi, journalist bij CNBC, ging langs bij zo’n gerobotiseerd parkeersysteem. 

Zodra u arriveert geeft een RFID-tag (Radio-Frequency Identification) u toegang geeft tot de parkeergarage. Waneer een voertuig het geautomatiseerde systeem binnenrijdt, geeft een bewegingsbord instructies aan de bestuurder om te verzekeren dat het voertuig correct gepositioneerd is.

Als alles goed verloopt neemt een mechanisch parkeersysteem de taak over en wordt de auto in een lege ruimte geschoven. Heeft u ‘m later op de dag weer nodig? No problemo. In iets meer dan twee minuten is het hele proces teruggedraaid.

Dit moet dé oplossing zijn voor het gebrek aan parkeergelegenheid. Daarnaast werkt het ook enorm ruimtebesparend in vergelijking met een ouderwetse garage. Uiteraard kan niet iedereen zich zo’n parkeerplek veroorloven, maar goed, New York is nou ook niet bepaald een betaalbare stad. Op welk vlak dan ook. Bovendien zijn deze VIP-plaatsen enkel toegankelijk voor bewoners van panden waar de appartementen sowieso enkele miljoenen kosten.