Nog niet zo lang geleden konden we melden dat de Rimac Nevera de snelste elektrische productieauto is. Maar, dat record is hij alweer kwijt. De Pininfarina Battista is namelijk een geduchte concurrent gebleken voor de Kroatische supercar. Dat is te zien in een bijzondere video die is verschenen op YouTube.

Pininfarina Battista breekt wereldrecord

Kleine kanttekening: de Battista heeft een kleinere afstand gereden dan de Nevera, die zo’n 400 meter reed. De snelheid van dit elektrische monster was goed te zien in een video van TopGear, die de Nevera onderwierp aan een snelheidstest tegen een Lamborghini Aventador. De resultaten waren werkelijk verbluffend.

Met een aandrijflijn van nota bene Rimac zelf wist de Pininfarina Battista de records voor snelste acceleratie naar zowel 100 als 200 kilometer ter wereld op zijn naam te zetten. Datzelfde geldt voor de sprint van de Battista, alsmede een remrecord. De Battista accelereerde in 1,86 seconden naar de 100 kilometer per uur, en in 4,75 seconden zelfs naar de 200 kilometer per uur. Daarmee is de Pininfarina Battista momenteel de snelste productieauto ooit. Het vorige record stond dus op naam van de Rimac Nevera, die 1,9 seconden deed over een 0-100-sprint.

Het Italiaanse Pininfarina is al decennia een gerenommeerd bedrijf in het ontwerpen en produceren van autocarroserieën. Grote voornamelijk Italiaanse automerken als Ferrari, Alfa Romeo, Fiat en Lancia maken gebruik van de diensten van Pininfarina. Het bedrijf heeft in 2009 de hogesnelheidstrein die Amsterdam met Brussel verbindt ontworpen. Inmiddels ontwerpt het bedrijf dus ook voor eigen merknaam – recordbrekende – auto’s.

Minder PK dan de Rimac Nevera

Des te opvallender is het dat de Battista minder vermogen dan de Rimac Nevera heeft. De Nevera beschikt over 1913 pk, waar de Battista over 1900 pk beschikt. Dat de Pininfarina alsnog sneller is heeft te maken met het lagere gewicht, hij is zo’n 87 kilo lichter dan het Kroatische model. Vermoedelijk speelt ook de tractie een significante rol binnen het behalen van deze snelheden. De Nevera staat op Michelin-banden, de Battista op Pirelli-banden. Daarnaast beweert Pininfarina voor de Battista “unieke launch control technologie” heeft geïntroduceerd.

De Battista heeft nog een record op zijn naam, namelijk dat van snelst remmende elektrische auto. Hij wist in slechts 31 meter van 100 kilometer per uur tot stilstand te komen. Bekijk de YouTube-video hieronder: