In het weekend van 8 oktober werd Yacht Support-schip YS7512, te herkennen aan de grijze romp en oranje streep onderaan, uit de dokloods in Vlissingen naar buiten getrokken. Dit nieuwe type vaartuig zal het jacht Project Y721, in aanbouw bij Oceanco in Alblasserdam, ondersteunen. Dat megalomane superjacht zal naar verwachting dit jaar nog worden afgeleverd, net als het ‘support vessel’, aan de vermeende eigenaar: Jeff Bezos, één van de rijkste personen op aarde.

Oceanco’s Project Y721

Bij de Nederlandse scheepswerf Oceanco zijn ze druk in de weer met de driemaster Project Y721. Dit model heeft voor nogal wat ophef in Nederland gezocht. Met name in Rotterdam, toen bekend werd dat de Koningshavenbrug ontmanteld zou moeten worden om het jacht te kunnen laten passeren. Dat stuitte op verzet en dus besloot Oceanco de masten op een andere locatie te monteren, zodat de brug intact bleef.

Support vessel

Ondanks dat diverse bronnen claimen dat het inderdaad Jeff Bezos is geweest die de aanvraag heeft ingediend, biedt Oceanco tot op heden geen opheldering. “Oceanco waardeert de privacy en vertrouwelijkheid van al onze klanten en potentiële klanten en geeft daarom geen commentaar op onze betrokkenheid of niet-betrokkenheid bij specifieke projecten,” aldus een woordvoerder van de werf. Wel of niet, het wordt het langste jacht dat ooit in Nederland is gebouwd én het zal het grootste superjacht ooit gebouwd bij Oceanco worden.

Gloednieuw ‘support vessel’ van Damen Yachting

Ondertussen is het Vlissingse Damen Yachting bezig met een support vessel die dit zeiljacht zal ondersteunen op zijn reizen. Damen Yachting introduceerde ongeveer 10 jaar geleden nieuw type vaartuig, het zogeheten Damen Yacht Support vessel, speciaal ontwikkeld om de meest extravagante sloepen van miljonairs of miljardairs te vergezellen tijdens tochten naar allerlei uiteenlopende bestemmingen.

Ondanks dat jachten tegenwoordig steeds langer en groter worden, voelen eigenaren zich bijna genoodzaakt om een bijpassend support vessel aan te schaffen. Een helikopter kan namelijk het uitzicht verpesten en het is daarnaast natuurlijk eeuwig zonde om de kostbare ruimte op een superjacht bijvoorbeeld op te offeren aan tenders of ander waterspeelgoed.

Het grootste ondersteuningsvaartuig van de werf

Dat is precies waar het support vessel van Damen Yachting voor ingezet kan worden. Hoewel het dus niet het hoofdschip is, is het schip alsnog 75 meter lang en biedt het plaats aan 45 personen, inclusief bemanning. “Op het moment van oplevering is het de 17e geleverde Yacht Support. Ze zal ook de grootste tot nu toe zijn, wat volgens mij nog steeds de schaalbaarheid van de ondersteuningsoplossing voor grote superjachten aantoont”, zei Rob Luijendijk, directeur van Damen Yachting vóór de start van de bouw.

Er is meer dan voldoende ruimte voor gespecialiseerde scheepsuitrusting en tenders, terwijl bovenop plaats is om een helikopter kwijt te kunnen. Inderdaad, behoorlijk indrukwekkend.

Damen Yachting levert wel vaker indrukwekkende schepen af, zoals deze SeaXplorer 105.