Het Formule 1-seizoen van 2022 is inmiddels alweer een tijdje voorbij en dus is het tijd om de balans op te maken. Max Verstappen wist op zeer dominante wijze zijn tweede achtereenvolgende wereldtitel veilig te stellen. De F1 is – vooral onder niet-liefhebbers – geliefd vanwege haar flinke crashes, waar er per seizoen een paar van zijn. Maar één coureur spande de kroon met zijn crashes en daar bijbehorende kostenpost voor het team.

De Formule 1-coureur met de meeste schade

2022 gaat de boeken in als misschien wel het meest dominante seizoen ooit. Met 15 overwinningen uit 22 races wist Max Verstappen op uiterst uitvertuigende wijze zijn tweede achtereenvolgende wereldtitel veilig te stellen. Met dat overwinningsaantal wist hij ook het record van meeste overwinningen in één seizoen veilig te stellen ten koste van Michael Schumacher en Sebastian vettel, die beiden op 13 eindigden. Ook zijn team Red Bull wist met 17 overwinningen in totaal – twee van Verstappens teamgenoot Sergio Pérez – voor het eerst sinds 2013 de constructeurstitel te behalen.

Enfin, de onbetwiste nummer 1 in de lijst F1-coureur met meeste schade is Mick Schumacher. De rookie, inderdaad de zoon van Michael, reed afgelopen jaar voor het team van Haas in de Formule 1. Zijn teller staat aan het eind van het seizoen op liefst € 3,7 miljoen schade. Zijn zware crash in Jeddah, Saoedi-Arabië, is hier de voornaamste oorzaak van. Ook zijn crash in Monaco deed een flinke duit in het zakje.

Op nummer twee staat Williams-coureur Nicholas Latifi, die na 2022 afzwaait vanwege tegenvallende prestaties. En dat is niet gek met een kostenplaatje van € 3,2 miljoen. De Canadees crashte onder andere twee keer zwaar voor € 1,5 miljoen en € 1,2 miljoen.

Max Verstappen

Alfa Romeo-coureur Valtteri Bottas is de coureur met de minste schade, op de voet gevolgd door Max Verstappen. Zijn team Red Bull was in totaal ‘slechts’ € 464.000 kwijt.

Qua teams is Williams financieel het meest gedupeerd met een totale kostenpost van € 4,5 miljoen. McLaren had daarentegen de minste kosten; zo’n € 1,3 miljoen. In totaal waren alle 10 de teams zo’n € 33 miljoen kwijt aan de crashes. Bekijk hieronder het volledige overzicht.