Werkgevers zijn altijd bezig om een manier te vinden om hun werknemers te stimuleren. Althans, zo zou het moeten. James Donatossian, multimiljonair en eigenaar is van een drukkerij in Australië, heeft daar zijn eigen manier op gevonden. De beste man heeft een speciale ruimte in zijn  kantoor gebouwd waar hij regelmatig zijn supercars parkeert, om zijn personeel te laten zien dat hard werken en toewijding loont.

Van Irakeze vluchteling tot succesvolle ondernemer

Voordat we verdergaan over het verhaal van James Donatossian, moeten we eerst even terug in de tijd. Hij is namelijk niet geboren in Australië, maar in de door oorlog geteisterde Irakese hoofdstad Bagdad. “We kwamen naar Australië met minder dan $ 9.000 op zak’, vertelde hij aan Daily Mail Australia. “De militie was binnengekomen en probeerde mensen te ontvoeren. Ik werd twee keer achtervolgd, ze wilden me ontvoeren omdat ze dachten dat we rijk waren omdat mijn vader dokter was.”

Foto: screenshot Instagram | @james.donatossian

Op zijn 16e vluchtte hij naar het land down under met een spaarpotje van omgerekend zo’n $ 9.000. Een inspirerend verhaal op zich, maar hoewel het hem “sterker en volwassener” heeft gemaakt, is hij naar eigen zeggen “te snel volwassen geworden’. Eenmaal aangekomen in het nieuwe land begon hij deur tot deur te lopen om creditcards te verkopen. Vervolgens nam hij een verkoopbaan bij een fotokopieerbedrijf. Daar vond hij zijn draai en in 2012 besloot hij voor zichzelf te beginnen. De printerij Printech was geboren.

Foto: screenshot Instagram | @james.donatossian

We springen nu even richting het heden. Momenteel, pak ‘m beet 10 jaar verder, heeft hij 27 werknemers op de loonlijst en wordt zijn vermogen geschat op $ 30 miljoen. Printech is overigens niet zijn enige onderneming, want na verloop van tijd kwam er ook een telecombedrijf en een bedrijf voor financiële leningen bij. Iets totaal anders dan dat hij aanvankelijk voor ogen had: hij wilde net als zijn vader doktor worden.

Wagenpark vol supercars

Het moge duidelijk zijn dat hij binnen is en samen met zijn vrouw en twee kinderen leidt hij een zorgeloos bestaan in de Australische kuststad Sydney.  Wellicht om zijn bescheiden achtergrond te compenseren, heeft James een drang om zijn geld in supercars te stoppen. Zo heeft hij de sleutels van een Lamborghini, een Bentley, een McLaren, een Mercedes en meer. Ook geeft hij naar eigen zeggen  tussen de $ 50.000 en $ 100.000 per jaar uit aan het charteren van een jacht met een privékok.

Een Lamborghini bezitten was voor hem een droom die uitkwam. In een interview met de Daily Mail zegt hij: “Van kinds af aan had ik altijd een foto van een Lamborghini in mijn kamer en wilde er altijd een hebben, nu ik dat heb wil ik mezelf trakteren. Ik wil mensen laten zien dat zij het ook kunnen, ik wil mijn medewerkers motiveren en laten zien dat als je hard werkt, je ook kunt genieten.”

Foto: screenshot Instagram | @james.donatossian