Door de alsmaar stijgende prijzen van gas en elektra zoeken we massaal naar goedkope alternatieven om de kachel zo lang mogelijk uit te laten. Het probleem speelt niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen die afhankelijk zijn van het Russische gas. Een stel uit Zweden heeft een geniale oplossing bedacht.

Marie Ganmar en Charles Sacilotto bouwen kas om huis

Het stel, bestaande uit Marie Ganmar en Charles Sacilotto wonen in Ingarö, even buiten de hoofdstad Stockholm. Omdat de gemiddelde temperatuur in Stockholm rond de 10° ligt en in januari -3°, kost het verwarmen van het huis normaal gesproken een fortuin.

Maar daar hebben Ganmar en Sacilotto iets op bedacht. Zij hebben namelijk een glazen kas om hun huis gebouwd, om zo beter te kunnen isoleren tegen de Zweedse temperaturen. “Eind januari kan het -2° zijn, terwijl het buiten 15- tot 20° kan zijn”, zo vertelt Saciletto in een YouTube-video over het project van het stel.

Op idee gebracht door architect Bengt Warne

Het stel kwam op het idee om een kas te bouwen door architect Bengt Warne, die in 1974 begon met het ontwerpen van het eerste Naturhus (natuurhuis). Met inachtneming van de ontwerpen bedekte Sacilotto zijn huis en de aanbouw met 4 millimeter dik veiligheidsglas. Het stel heeft wel zeer diep in de buidel moeten tasten voor het project. De kas alleen kostte naar verluidt al zo’n € 79.076.

De kas wordt overdag verwarmd door de zon, waardoor het de hele dag en nacht aangenaam blijft. De restwarmte wordt onder de woning opgeslagen. Met deze restwarmte verbouwd het stel onder meer hun eigen komkommers, tomaten, vijgen, druiven en verschillende kruiden. Iets wat met het Zweedse klimaat normaal gesproken onmogelijk is.

Volledig zelfvoorzienend

Sowieso is het stel volledig zelfvoorzienend. Naast het verbouwen van hun eigen voedsel, is de woning ook volledig onafhankelijk van de stadsriolering. Saciletto bouwde zijn eigen rioleringssysteem met een urinescheidend toilet. Er worden onder andere centrifuges gebruikt om het water te filteren en de overblijfselen te composteren, oftewel om te zetten in organisch afval. Daarover zegt Saciletto: “Het is niet alleen om de natuur, de zon en het water te gebruiken, maar… het is allemaal een levensfilosofie, om in een andere wereld te leven”.

Bekijk hieronder een video over het project: