Vanwege geopolitieke ontwikkelingen, zoals oorlog en inflatie, voelen steeds meer grote bedrijven zich genoodzaakt om te bezuinigen. Iedere organisatie doet dat op z’n eigen manier. Amazon-topman Andy Jassy heeft aan zijn personeel laten weten dat er 18.000 banen geschrapt gaan worden.

Amazon ontslaat zo’n 6% van alle kantoormedewerkers

In totaal werken er meer dan 1,5 miljoen mensen, exclusief seizoenarbeiders, voor het e-commercebedrijf dat in 1994 werd opgericht door Jeff Bezos, een van de rijkste mannen op aarde met een geschat vermogen van $ 108 miljard. Daarmee is Amazon de grootste werkgever in de VS na supermarktketen Walmart.

Hoewel Amazon kortgeleden nog de loonschalen verhoogde om meer personeel aan te trekken, gaf de CEO in november al aan dat er personeel ontslagen zou worden. Indertijd werd gesproken over 10.000 banen, maar dat blijken er dus 8.000 meer te zijn. Wie hun baan allemaal gaan verliezen, is nog niet duidelijk. Wel gaat het voornamelijk om kantoormedewerkers, waarvan er zo’n 300.000. Dat betekent dat 6% op straat wordt gezet.

Vanaf 18 januari zal er meer opheldering komen over de uitloop van personeel en wie er kunnen blijven en wie niet. Eigenlijk wilde het bedrijf nog niet naar buiten treden met het nieuws, maar vanwege een personeelslid die zijn mond niet kon houden en informatie extern lekte, besloten ze de ontslagronde toch aan te kondigen.

Amazon
Volgens Jassy is deze ontslagronde noodzakelijk vanwege ‘de onzekere economie‘. Tijdens de pandemie werd er met een noodgang nieuw personeel aangenomen, maar niet iedereen daarvan is meer nodig, aangezien consumenten inmiddels ook minder online shoppen. Vanwege de stijging van bestellingen verdubbelde het wereldwijde personeelsbestand van Amazon tussen 2020 en 2022.

Grote bedrijven houden massaal ontslagrondes

Het in Seattle gevestigde bedrijf is hier niet uniek in, want een handjevol andere, toonaangevende Amerikaanse bedrijven ging hen voor. Zo werd onlangs bekend dat Elon Musk 7500 werknemers ontsloeg, waarvan er een aantal mocht terugkomen aangezien ze toch belangrijk voor de organisatie bleken te zijn, Facebook schrapte 11.000 banen, ongeveer 13% van het totale personeelsbestand, en ook Snapchat heeft bevestigd dat het bedrijf 20% van het personeelsbestand zal ontslaan, wat neerkomt op ongeveer 1.300 personen. Slechts een paar voorbeelden.