De twee hoofdrolspelers uit Shakespeares verfilmde tragedie Romeo and Juliet, daterend uit 1968, eisen 55 jaar na dato honderden miljoenen van filmstudio Paramount Pictures vanwege een seksscène. Ten tijde van de scène waren de spelers, Olivia Hussey en Leonard Whiting, 15 en 16. Ze zijn naar eigen zeggen misleid, en eisen nu zeker $ 500 miljoen.

Olivia Hussey en Leonard Whiting eisen miljoenen van filmstudio

Hussey en Whiting, nu allebei in de 70, hebben volgens het Amerikaanse vakblad Variety afgelopen vrijdag een rechtszaak aangespannen tegen Paramount Pictures, waarbij de filmstudio wordt beschuldigd van seksuele uitbuiting en het verspreiden van naaktfoto’s van adolescente kinderen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Variety (@variety)

De acteurs beweren dat de in 2019 overleden regisseur Franco Zeffirelli hen verzekerde dat ze tijdens de desbetreffende scène vleeskleurig ondergoed zouden dragen. Echter zou hij op het laatste moment nog hebben gevraagd enkel op te treden met make-up, omdat anders “de film zou mislukken”. De rechtszaak is gedeeltelijk gebaseerd op een Californische wet die de verjaringstermijn voor oudere claims van seksueel misbruik van kinderen tijdelijk opschortte.

Zeffirelli zou de hoofdrolspelers hebben verteld waar de camera’s werden geplaatst, en zou op die manier hebben verzekerd dat er geen naaktheid te zien zou zijn in de uiteindelijke film. De realiteit is echter anders, de blote billen van Whiting en de blote borsten van Hussey zijn in Romeo and Juliet te zien.

Emotioneel leed

Volgens de acteurs hebben ze door het incident ‘mentale angst’ en ‘emotioneel leed’ geleden en zijn ze daarnaast kansen op werk misgelopen. Hierdoor eisen de twee een schadevergoeding die vermoedelijk meer dan $ 500 miljoen bedraagt. Die schadevergoeding staat volgens de acteurs in verhouding met het uiteindelijke succes van de film.

De rechtszaak is ondanks alles toch opvallend te noemen. Hussey verdedigde de scène in 2018 nog in een interview met het blad Variety. Zeffirelli zou de scène smakelijk hebben neergezet, de naaktheid zou bovendien zelfs nodig zijn geweest voor het extra effect.

Paramount Pictures heeft tot op heden nog niet gereageerd op de aanklacht.