In Nederland hebben we Sywert van Lienden, maar in het buitenland zijn diverse personen die net als hem misbruik hebben gemaakt van de coronacrisis. Een 47-jarige Amerikaan heeft namelijk het land ontvlucht nadat hij was beschuldigd werd bevonden van oplichting en onrechtmatig misbruik te maken het COVID-hulpfonds, maar inmiddels is hij ingerekend.

Fraudeur kocht luxe voertuigen en een riant landhuis

Op frauduleuze wijze wist hij meer dan $ 7,2 miljoen aan noodfondsen los te peuteren door te beweren dat hij zijn bedrijf 441 werknemers had en maandelijkse loonkosten van meer dan $ 2,8 miljoen. Daar bleek niets van waar te zijn; het United States Department of Justice (DOJ) ontdekte dat Cisternino de enige werknemer van het bedrijf was.

Zodra Cisternino de miljoenen binnenkreeg spendeerde hij een gedeelte ervan op opmerkelijke manier. Persoonlijke verrijking was zijn missie. Niet alleen kocht hij een Maserati en een Mercedes-Benz, hij schafte ook een landgoed van 4,8 hectare in Florida met een landhuis van 1169 vierkante aan.

Daar zal hij geen gebruik van kunnen maken, want de beste man is onlangs veroordeeld tot acht jaar en zes maanden gevangenisstraf, aldus de overheidsorganisatie DOJ. Hij werd schuldig bevonden aan fraude, identiteitsdiefstal en illegale geldtransacties, zo maakte de DOJ donderdag bekend. Op 20 september 2022 pleitte hij schuldig.

“Ik wil de toegewijde aanklagers en agenten feliciteren, evenals onze internationale partners, die deze beklaagde voor het gerecht hebben gebracht”, zei Michael Galdo, waarnemend directeur van COVID-19 Fraud Enforcement van het ministerie van Justitie. “Deze zaak toont de voortdurende inzet van het ministerie van Justitie om degenen die onze pandemiehulpprogramma’s hebben opgelicht, te vervolgen en voor het gerecht te brengen, waar ter wereld ze zich ook proberen te verstoppen.”

Foto: Realtor.com

Vluchtpoging naar Zwitserland

Volgens Fox Business vluchtte de man, omschreven als Don Cisternino, in januari 2021 uit de VS naar Zwitserland, maar werd maanden later gearresteerd toen Kroatië probeerde binnen te komen. De autoritetien waren al langer naar hem op zoek, aangezien ze tot de conclusie kwamen dat hij miljoenen had gestolen via het Paycheck Protection Program (PPP), ofwel het COVID-hulpfonds.