Circa drie jaar geleden bracht Aston Martin al de AMB 001 uit in samenwerking met de 100 jaar oude motorfabrikant Brough Superior. Dat ze in Gaydon nog altijd ambities hebben om tweewielige voertuigen te produceren, blijkt wel uit hun nieuwste project. Maak kennis met de AMB 001 Pro, een krachtigere versie dan het origineel, geïnspireerd op de Aston Martin Valkyrie AMR Pro hypercar.

Motorfiets geïnspireerd op de Aston Martin Valkyrie AMR Pro

Na de introductie van de in beperkte productie geproduceerde AMB 001-motor, hebben de iconische Britse merken Aston Martin en Brough Superior hun samenwerking verlengd om hun tweede samenwerkingsmodel te lanceren. Ditmaal is het gewicht en de pk’s niet evenredig, zoals dat eerst wel was, maar zelf meer dan dat: 228 pk op 175 kilogram.

Aston Martin-motorfiets-04

Het Pro-model debuteerde tijdens het EICMA-show in de Italiaanse stad Milaan. Aston Martin was verantwoordelijk voor het bedenken van het ontwerp en Brough Superior zorgde dat technisch gezien als tot in de details klopt. Het agressievere en meer uitgesproken model is uitgerust met aero-elementen, waaronder de nieuwe voorspoiler, zijvleugels en achtervin. Al deze componenten helpen bij het verhogen van de downforce en het verbeteren van de luchtstroom.

Aston Martin-motorfiets-04

“Het is een prachtig simpele formule. Vorm plus technologie staat gelijk aan prestaties. De rijder maakt deel uit van deze bewegende sculptuur en zal letterlijk het gevoel hebben deel uit te maken van de baan wanneer hij bovenop de AMB 001 Pro ligt”, zegt Marek Reichman, Executive Vice President en Chief Creative Officer van Aston Martin.

Gelimiteerd tot slecht 88 eenhheden

De AMB 001 Pro wordt aangeboden in slechts één  kleurstelling, Verdant Jade, er wordt gelimiteerd tot 88 exemplaren die allemaal in de Brough Superior-fabriek in Toulouse, Frankrijk. Hoewel de prijs nog niet is bekendgemaakt, verwachten we dat deze duurder zal zijn dan zijn voorganger, die een prijskaartje van $ 120.000 droeg.. Gesatineerd koolstofvezel, een zwarte motor en zwarte ophangingscomponenten zorgden voor contrasterende elementen.

Helaas is de motorfiets niet straatlegaal, want de brute motorfiets is uitsluitende bedoeld voor op het circuit. Bovendien is ‘ie uiterst geschikt om mee te racen dankzij de 225 pk produceren aan vermogen ( 25% meer is dan zijn voorganger) en de vermogen-gewichtsverhouding van 1,28 pk per kilogram, vergelijkbaar met een Formule 1-auto. Over prijzen wordt nog niet gesproken, maar het zal vergelijkbaar zijn met de eerste AMB 00, ter waarde van zo’n € 120.000.