Gas- en energieprijzen rijzen de pan uit en dus moeten we met z’n allen bewuster en zuiniger omgaan met ons gebruik. Neem daarbij een voorbeeld aan John Caudwell, een van de rijkste mannen van Groot-Brittannië met een geschat vermogen van $ 2,8 miljard. De Britse miljardair heeft namelijk gezworen Russische president Vladimir Poetin te straffen door deze winter de verwarmingen in zijn enorme landhuis uit te zetten, behalve in één kamer.

De 70-jarige John Caudwell en zijn 32-jaar jongere partner Modesta Vžesniauskaite, een ex-Litouwse olympische wielrenner, wonen samen hun twee kids op het statige landgoed Broughton Hall, dat in de jaren ’90 werd aangeschaft. Het betreft een historisch landgoed uit de 13e eeuw met maar liefst 50 kamers. Voordat Caudwell het opkocht, werd het bewoond door oudere nonnen die het object als hun kapel gebruikten.

John Caudwell over Poetin: “Alles wat ik kan doen om hem een ​​paar dollar armer te maken, zal ik doen.”

“Ik weet dat we in een brandstofcrisis zitten, en iedereen maakt zich zorgen, maar we zouden allemaal minder energie moeten gebruiken, en ik ga in praktijk brengen wat ik predik. Ik ga één kamer verwarmen waar we gaan wonen, en 98% van het huis blijft koud”, zei Caudwell. “De oorlog van Poetin wordt gefinancierd door de brandstofindustrie, en alles wat ik kan doen om hem een ​​paar dollar armer te maken, zal ik doen.”

Naast het uitschakelen van bijna alle radiatoren, heeft Caudwell een Oekraïense moeder en haar achtjarige zoon uitgenodigd om op hun landgoed te wonen, terwijl de vader achterbleef om te vechten aan het front. Het gezin wordt goed verzorgd, met een zelfstandig appartement op het landgoed, kregen een auto en de jongen gaat naar dezelfde privéschool als de zoon van John. “Ze bouwen hun eigen leven op, maar de eerste maanden waren erg moeilijk”, legt hij uit. “Het is bijna niet te bevatten hoe Poetin en het regime van het Kremlin onschuldige mensen kunnen afslachten. Er moet iets worden gedaan om ze te stoppen en we kunnen allemaal ons steentje bijdragen.”

Broughton Hall

Broughton Hall op Google Earth

Caudwell weet hoe het is om op het randje van armoede te bungelen en niet de luxe te hebben om het huis te verwarmen, want hij groeide op in armoede in de jaren ’50 in een rijtjeshuis in Stoke-On-Trent. “Toen ik een kind was, hadden we geen verwarming, er zat ijs aan de binnenkant van de ramen en we moesten maar een paar stukjes kolen in één kamer verbranden. Ik zeg niet dat we allemaal zo moeten leven, maar er zijn dingen die we kunnen doen.”

De miljardair richt zich tegenwoordig op filantropisch werk

John Caudwell is inmiddels een gevierd zakenman en begon in 1987 met de verkoop van mobiele telefoons, wat later uitgroeide tot de Caudwell Group. Dit telecommunicatiebedrijf omvatte Phones 4U, de grootste onafhankelijke verkoper van mobiele telefoons in het VK en beschikte in de hoogtijdagen over meer dan 600 winkels verspreid door het hele land.

In 2006 besloot hij de onderneming voor $ 1,6 miljard te verkopen en in 2014 werd de stekker eruit getrokken. Sindsdien heeft hij zich geconcentreerd op zijn filantropische werk. Zo is hij een deelnemer van de Giving Pledge, het initiatief van Bill Gates en Warren Buffet die de rijken der aarde stimuleren een deel van hun vermogen te doneren aan goede doelen.

Broughton Hall niet zijn enige bezit qua vastgoed, want de Brit is tevens de eigenaar van een herenhuis in Mayfair. Hij voegde twee herenhuizen samen tot één en dat pand wordt beschouwd als een van de duurste huizen in heel het Verenigd Koninkrijk, met een waarde van $ 250 miljoen. Begin dit jaar gaf hij er een rondleiding door, te zien in de onderstaande video.