Net zoals bijna alle autofabrikanten in het luxe segment sloot Rolls-Royce 2022 wederom af als een recordjaar. Rolls-Royce verkocht in 2022 namelijk zo’n 6.021 auto’s, een stijging van 8% ten opzichte van 2021. Met dezelfde drive als voorgaande jaren staan er dit jaar weer een aantal projecten op het programma. Eén daarvan is de productie van de Spectre. Hoewel deze elektrische ‘zoever’ pas voor volgend jaar gepland staat, heeft Rolls-Royce-CEO Torsten Müller-Ötvös verklaard dat de vraag hoog is.

Vraag naar de Spectre blijkt hoger dan verwacht

Exacte getallen heeft hij niet genoemd, maar aan het tijdschrift Barron’s vertelt hij dat het hoger is dan verwacht. Dat kan uiteraard ook een strategie zijn om klanten op scherp te zetten, maar goed, wie zij wij om dat statement in twijfel te trekken? “Ons orderboek overtreft de verwachtingen”, zegt Müller-Ötvös. Ook dit jaar is de Verenigde Staten grootste markt, gevolgd door China, terwijl in het Midden-Oosten de duurste voertuigen worden gekocht, omdat zij vaak kiezen voor Coachbuild, ofwel opdrachten op maat.

Rolls-Royce-Spectre-01

In tegenstelling tot andere merken was een elektrisch model een langgekoesterde wens van het gerenommeerde, Britse automerk. Sterker nog: oprichter Charles Stewart Royce was in 1900 al overtuigd van elektrische aandrijving. Niet voor niets is de missie van Rolls-Royce om tegen 2030 volledig geëlektrificeerd aanbod te hebben. Na de Spectre staat er een volledig elektrische SUV op de planning, maar dat is verder nog niks over bekend. En dat zal nog wel even zo blijven.

Prijsindicatie van de elektrische Rolls-Royce

Afgelopen zomer werd de Spectre onderworpen aan een reeks testen. Rolls-Royce omschreef het als “het zwaarste testprogramma in de geschiedenis van het merk”. De elektrische Spectre bevat een actieradius van ruim 400 kilometer dankzij de technologie van moederbedrijf BMW. De Rolls-Royce is met zijn 3000 kilo en 5,45 meter lang wat aan de zware kant en beschikt over 585 pk en een maximaal koppel van 900 Nm.

Daarmee behaald de Spectre naar verluidt binnen 4,5 seconden de 100 kilometer per uur. Prijzen volgen nog, maar reken er maar op dat het prijskaartje rond de € 500.000 komt te liggen.