Donald Trump heeft her en der nogal een puinhoop achtergelaten. In bijzonder de periode van de presidentsverkiezingen in 2016. Trump en Hillary Clinton probeerden elkaar op ieder mogelijke manier kapot te maken, maar Trump wordt hiervoor daadwerkelijk gestraft. Wegens een aantal onterechte beschuldigingen moet hij bijna $ 1 miljoen gaan betalen aan de vrouw van voormalig president Bil Clinton.

Donald Trump op het matje geroepen door rechter in Florida

De gemoederen liepen hoog op tijdens die verkiezing. Uiteindelijk wist de man met de opvallende coupe namens de Republikeinse Partij de Democratische kandidaat Hillary Clinton te verslaan waarna zijn inauguratie tot de 45e president van de Verenigde Staten een feit werd. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, figuurlijk gesproken dan.

Inmiddels zijn we ruim 7 jaar verder, maar daarmee is het laatste woord nog niet gezegd over de veelbesproken situatie. Sterker nog: de Amerikaanse oud-president én een van zijn advocaten, die luistert naar de naam Alina Habba, moeten Hillary Clinton en haar campagneteam een schadevergoeding van bijna $ 1 miljoen, omgerekend € 900.000, betalen.

Misbruik van de rechtspraak

De rechter verwijt Trump van het herhaaldelijk gebruiken van de rechtbank “om wraak te nemen op politieke tegenstanders”. Hoewel Trump en zijn campagneteam onder vuur lag omdat ze gesteund zouden worden door Rusland, beschuldigde hij Clinton er onterecht van de verkiezingen te manipuleren, terwijl hij dit zelf dus wel deed. Amerikaanse inlichtingendiensten claimen dat Rusland inderdaad inmenging had in de verkiezingen. Onder operatie, met de codenaam Project Lakhta, direct bevolen door de Russische president Vladimir Poetin, probeerde het Kremlin Trump aan de macht te krijgen.

“Deze zaak had nooit mogen voorkomen. De tekortkomingen van de juridische klacht waren van meet af aan overduidelijk. Een verstandige advocaat zou de klacht niet hebben ingediend”, schrijft de rechter. Door dit toch te doen, hebben Trump en zijn advocaat Alina Habba bijgedragen aan ondermijning van de rechtsstaat. Het hele document van de rechter bestaat uit maar liefst 45 pagina’s, dus alvast veel leesplezier.

Dit nieuws komt bovenop een andere boete die Trump moet aflossen. Zijn zakenimperium, de Trump Organization, werd vorige week in een rechtbank in New York veroordeeld een boete van $ 1,6 miljoen, het maximaal toegestane boetebedrag, voor een constructie van belastingfraude die minstens 10 jaar teruggaat. Volgens The Guardian is het bedrag niet enorm veel gezien het formaat van het bedrijf, maar de symboliek ervan zou “veelbetekenend” zijn