2022 ligt inmiddels achter ons. Het betekende een jaar dat bol stond van de crises. De nasleep van corona, oorlog in Oekraïne, de daaropvolgende energiecrisis. Het land kreeg te maken met significante prijsstijgingen, en dat voelde de burger in de portemonnee. Dat geldt ook voor ’s lands extravagantste bolides, die aanzienlijk in prijs gestegen zijn. Dit zijn de vijf duurste  auto’s op Nederlands kenteken van 2022.

5. Lamborghini Countach, € 2.662.241

Een dergelijke prijs voor een Nederlandse Countach is niet gek. De speciale livery van de Lamborghini bestaat uit slechts 112 exemplaren, die dan wel binnen no time uitverkocht waren. Het eerste en vermoedelijk enige Nederlandse exemplaar ging naar Gerard van der Horst, vastgoedmagnaat en prominent Quote 500-lid.

Lamborghini Countach

Bron: Lamborghini

4. Aston Martin Valkyrie, € 3.201.246

Een bijzondere wagen. Deze Aston Martin werd in samenwerking met het Formule 1-team van Red Bull gebouwd. De achterliggende gedachte? Een Formule 1-auto voor op de openbare weg. In de fabriek in het Britse Cosworth werd de bijzondere bolide voorzien van een V12-motor met een totaal vermogen van liefst 1155 pk. De Nederlandse eigenaar van deze bijzondere wagen telde naar verluidt zo’n € 3,2 miljoen neer.

3. Bugatti Chiron, € 3.622.222

Het Franse Bugatti kan in een dergelijke lijst uiteraard niet ontbreken. Een Bugatti Chiron is voor een exorbitant hoog bedrag van € 3.622.222 op Nederlands kenteken gezet. Het desbetreffende glanzend zwarte voertuig heeft een gemiddelde koopprijs van € 2,7 miljoen. Maar, een Nederlandse eigenaar is daar ruimschoots overheen gegaan: € 3,6 miljoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door BUGATTI (@bugatti)

2. Bugatti Chiron, € 3.636.742

Een gedeelde tweede plaats? Jazeker. En wie anders dan Bugatti flikt het. Op nummer twee vinden we wederom een Chiron, ditmaal uitgevoerd in een matzwarte kleur. Een kersverse Nederlandse Bugatti-bezitter kocht een matzwarte Chiron voor een bizar bedrag van rond de € 3,6 miljoen. Een goede verklaring voor de zo significant gestegen prijs is dat het iconische model binnenkort uit de productie zal verdwijnen. Een fase die wordt afgesloten met de lancering van een speciaal Profilée-model.

Bugatti Chiron

Duurste auto’s

1. Bugatti Chiron L’Ébé, € 4.064.477

De onbetwiste nummer 1 in de lijst van duurste auto’s is wederom een Chiron. Maar, dit keer geen ‘normale’. Dit keer gaat het om de L’Ébé, een bijzondere versie van de Chiron, vernoemd naar de oudste dochter van Bugatti-oprichter Ettore. De laatste drie Chirons ooit geproduceerd voor Europa dragen deze naam. Het is met een prijskaartje van boven de € 4 miljoen en zeker 1500 pk zonder twijfel de duurste nieuw verkochte auto in Nederland.

Bugatti Chiron L'Ébé