Zoals je al op Pure Luxe had kunnen lezen is het poloshirt erg geliefd onder de kakkers, maar buiten dat is het een zeer divers kledingstuk voor elke sociale kring én het individu. Het klassieke poloshirt is met korte mouwen en is eindeloos te combineren. Maar net als bij horloges, zijn er ook etiquette bij poloshirts.

Etiquette bij een poloshirt

Alvorens we beginnen aan de etiquette geven we een klein geschiedenislesje. Denkt u aan poloshirts, dan denkt u aan Lacoste en vice versa. Het poloshirt is ter wereld gebracht door de Franse tennisser René Lacoste. In de jaren 20′ waren witte overhemden met lange mouwen de norm. Lacoste zag dit anders en in 1933 bracht de tennisser, samen met zijn vriend Gillier, het poloshirt uit. Het begin van een omvangrijk succesverhaal. Maar laten we dit even laten voor wat het is en doorgaan naar de etiquettes.

Pasvorm

Dit is wellicht het allerbelangrijkste: zorg dat de pasvorm goed is! Het gaat ‘m dus om de bewegingsvrijheid, dus doe jezelf daar dan ook een plezier mee. Mannen met een atletisch lichaam doen er goed aan om een getailleerde polo aan te schaffen. Diegenen die wat voller zijn – om het maar zo te zeggen –  kunnen het beste een poloshirt met een rechte pasvorm aankopen.

Poloshirt-2

De mouwen van het poloshirt horen tot het midden van je bovenarmen te komen. Wanneer je de knoopjes van het poloshirt allemaal dicht doet, mag het poloshirt best een beetje strak zitten rond de borst, maar als het warm is kan je er prima een paar los doen. Zorg dat je ongeveer 1 vinger tussen de kraag en je nek kunt doen. Houdt er wel rekening mee dat 100% katoenen polo’s tot wel 5-8% kunnen krimpen.

Dragen

Draag de kraag netjes omlaag, zoals het heurt. Dus niet omhoog, alhoewel je het af en toe wel op de golfbaan ziet. Een poloshirt dient op zichzelf al genoeg te zijn, dus doe er geen hemd of T-shirt onder. Doe er ook geen colbert overheen, om maar iets te noemen.

Polo

Een polo met de juiste pasvorm dient niet te strak en goed getailleerd om het lichaam te vallen. Wanneer je kiest om een T-shirt onder een polo te dragen, kruipt het T-shirt omhoog of komen de mouwen er onder uit. Dit is niet stijlvol. Ook al zijn er verschillende meningen over, kan een poloshirt zowel in de broek als erbuiten. Maar doe ‘m er maar gewoon lekker in.

Ten slotte: houdt het subtiel. Het is niet alleen spuuglelijk, je komt ook heel fout over met een gigalogo op je poloshirt. We zien nog geregeld mensen lopen met een mega steigerend paard met ruiter (Ralph Lauren-logo) ter hoogte van de borst. We willen dit nooit meer zien en hopelijk is het overgrote deel het met ons eens.