Het is de fervente Funda-speurder wellicht al opgevallen: te koop staande woningen worden steeds vaker opnieuw geplaatst, maar dan met een lagere vraagprijs dan voorheen. Vorig jaar ging 20% van de te koop staande woningen uiteindelijk in prijs omlaag, waar dat in 2019 nog slechts 7% was. Gemiddeld wordt er zo’n € 25.000 van de oorspronkelijke prijs afgesnoept.

Belangrijke omslag op Funda waar te nemen

Sinds afgelopen zomer vindt er een belangrijke omslag plaats op de tot dan toe oververhitte woningmarkt. De woningprijzen dalen al zeker vijf maanden. De hypotheekrente is flink gestegen en ook de inflatie draagt hier aan bij. Ook is het vertrouwen van de consument in de economie laag. De gerenommeerde makelaarsvereniging NVM meldde dat in het derde kwartaal van 2022 de prijzen liefst 5,8% omlaag gingen ten opzichte van een kwartaal daarvoor. Daarmee is de grootste daling sinds 2013 waarneembaar. Over twee jaar wordt een daling van zo’n 6% verwacht.

Dat is een redelijk goed vooruitzicht voor woningzoekenden. In 2013 stegen de woningprijzen gigantisch. Dat komt vooral door het nijpende tekort van zo’n 300.000 woningen. De grootste boosdoener was echter de steeds hoger wordende inkomens en bijbehorende lage rente. De woonlasten zijn hierdoor fors goedkoper. In een kleine 10 jaar tijd stegen de huizenprijzen met liefst 97%.

Grote verschillen per steden

Tussen de grote steden is echter nog veel verschil. Zo werden in Den Haag en Rotterdam één op de drie woningen in prijs verlaagd, in Maastricht was dit één op de acht.

Prijsdaling Funda

Bron: NOS

Een reden voor de abrupte prijswijzigingen is niet gegeven, en is ook moeilijk te achterhalen. Maar volgens makelaars hebben ietwat wanhopige kopers nog niet door dat de markt in korte tijd sterk veranderd is. Die omslag heeft het gevolg dat huidige verkopen weer middels onderhandelen lopen, en niet via inschrijvingen. Zo vinden er meer eerste en tweede bezichtigingen plaats, waaruit een bod wordt opgemaakt.

Het luxueuze appartement van Adriaan Mol op de Pontsteiger is een schoolvoorbeeld van de steeds aangepaste prijzen. Mol wilde via Funda aanvankelijk € 8 miljoen vangen voor zijn stulpje, dat werd in 2021 bijgesteld naar € 7,9 miljoen. Inmiddels is de prijs verlaagd naar € 7,15 miljoen.