Hoewel auto’s van Lamborghini voornamelijk bedoeld zijn voor particuliere bestuurders, gebruiken enkele overheidsinstanties ze ook voor andere doeleinden. In Italië doet bijvoorbeeld een Lamborghini Huracán dienst als politiewagen en deze wordt sporadisch ingezet om donororganen van A naar B te verplaatsen.

Lamborghini Huracán door politie in Italië in gebruik als donor-auto

In Midden-Oosterse landen zijn er regeringen die ook soortgelijke sportauto’s hebben omgetoverd tot patrouillewagen, maar in de meeste gevallen is dit meer om een bepaald imago uit te stralen. De Lamborghini’s in het wagenpark van de nationale politie van Italië worden wel degelijk gebruikt voor ingrijpende en kritieke toestanden.

In 2017 nam de rijkspolitie deze specifieke Huracán in gebruik. De Italiaanse sportwagen is aangepast en uitgerust met defibrillatoren en een speciale frunk, een opslagcompartiment aan de voorzijde van een voertuig waar bijvoorbeeld donororganen in een medische koelbox veilig bewaard kunnen blijven tijdens transport.

Snelheden van boven de 300 km/h

Net voor kerst had de politie ‘m nodig voor het transporteren van twee nieren. Met een gemiddelde snelheid van 233 kilometer per uur leverde de Italiaanse staatspolitie eind december succesvol de donororganen af. De reis begon in Rome met als eindbestemming Padua, een reis van meer zo’n 500 kilometer. Ze deden er ongeveer twee uur over, terwijl deze afstand normaliter bijna drie keer zo lang duurt.

Op sommige delen behaalden ze zelfs snelheden van boven de 300 km/h. Een koud kunstje voor 610 pk sterkte V10-motor in de vierwielaangedreven Huracán. “Reizen op de snelweg om het mooiste kerstcadeau te bezorgen: het leven”, schreef de politie-eenheid in een verklaring op sociale media. “Dankzij de speciale kerstman van de staatspolitie kregen twee mensen een nier cadeau. De organen werden geleverd door de politieagenten uit Stradale die aan boord van de Lamborghini Huracan de twee nieren afleverden in de ziekenhuizen van Modena en Rome.”

In de afgelopen jaren heeft de Italiaanse politie wel vaker beelden van soortgelijke noodsituaties gedeeld. Waarom ze geen helikopter gebruik is ons niet duidelijk, maar wellicht waren die op het moment niet beschikbaar.