Een wat ouder verhaal, maar daardoor niet minder bizar. De indertijd 26-jarige Thad Roberts was in 2002 stagiair bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het leek een veelbelovend dienstverband te worden, totdat Roberts in juli van dat jaar besloot voor 101 gram aan maanstenen te ontvreemden, om zodoende ’te cohabiteren op de maan’.

Thad Roberts stal 101 gram aan maanstenen

Roberts studeerde destijds natuurkunde, geologie en geofysica aan de Universiteit van Utah in de Verenigde Staten. Hij had één droom: de eerste man ooit op Mars worden. Een droom waarmee Roberts bij NASA uiteraard aan het juiste adres was.

Zijn droom werd echter voorbijgestreefd toen hij merkte dat een aanzienlijke voorraad maanstenen relatief onbeveiligd werd bewaard in NASA’s maanlaboratorium in Houston. Hij bedacht een plan om zo’n 101 gram maanstenen, ter waarde van zeker $ 22 miljoen, achterover te drukken. Achterliggende gedachte: hij wilde zijn vriendin letterlijk de maan geven. Roberts wilde de maanmonsters op bed leggen, om op die manier getrouw de liefde te bedrijven op de maan. Hij legde daarnaast contact met een Belgische mineraloog die interesse toonde om een deel van de stenen te kopen. Dat zouden prijzen zijn van zo’n $ 5000 per gram. Hij zou Amerikaanse familieleden van de Belg ontmoeten in een Italiaans restaurant in Orlando om de stenen te overhandigen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NASA (@nasa)

Op de avond van de overval gebruikten Roberts, zijn vriendin Tiffany Fowler en handlanger Shae Saur – allen NASA-stagiaires – hun officiële identiteitsbewijzen om het gebouw binnen te dringen. Maar nadat ze desbetreffende kluis niet open kregen, besloten ze om het gevaarte simpelweg het gebouw uit te dragen, waarna deze op een hotelkamer middels elektrische zaag werd open gemaakt. Roberts en zijn vriendin verspreidden de maanstenen op een bed en bedreven de liefde.

Gepakt door de FBI

De Belgische mineraloog bleek helemaal geen maanstenen te willen kopen. Hij lokte het gezelschap middels een steekoperatie in de val, waarna de FBI het drietal in de hotelkamer arresteerde, waarbij ook de maanstenen werden teruggevonden.

Alle NASA-stagiaires bekenden schuld, en Roberts kreeg aanstichter acht jaar cel opgelegd. Die acht jaar heeft hij overigens meer dan goed besteed: hij maakte zijn studie tussen vier muren af. Tegenwoordig is hij een gerenommeerde heelal-specialist.

De inmiddels 46-jarige heeft daarnaast een boek geschreven over zijn avontuur genaamd – hoe kan het ook anders – ‘Sex on the Moon’.