Het opduiken van golfballen: het is serieus waar een heus verdienmodel voor sommige creatieve ondernemers. Zo ook in het geval van de 33-jarige Nicky Dörfel, die met zijn bedrijf Golf Square golfclubs afstruint om daar golfballen op te duiken, schoon te maken en weer door te verkopen.

Het Nederlandse Golf Square

Het verhaal begon voor Dörfel toen hij werkzaam was op een golfbaan. Dörfel ontdekte dat de ene na de andere bal in het water verdween en zodoende kwam op het idee deze op te duiken en weer door te verkopen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Golfsquare (@golfsquare_nl)

Zo ontstond in 2011 het idee voor een bedrijf genaamd Golfballen Nederland, maar dat werd gewijzigd in Golf Square. Inmiddels duikt hij bij ruim 180 golfverenigingen in het water om per dag zo’n 20.000 golfballen op te duiken. Deze maakt hij schoon en verkoopt hij weer door in zijn winkel. Hij reinigt de ballen, sorteert ze en deze worden vervolgens via de website verpatst aan particulieren en/of golfshops. Door zijn lage prijs raakt hij de ballen vaak zonder al te veel moeite kwijt.

Nicky Dörfel inmiddels internationaal actief

Dörfel timmert door zijn uit de hand gelopen hobby inmiddels ook aardig aan de financiële weg. Hij heeft inmiddels negen medewerkers in dienst en beschikt over een loods van 1600 m², waarin de golfballen tot wel zeven meter hoog liggen opgestapeld. Inmiddels heeft Dörfel zijn bedrijf zelfs buiten de grenzen uitgebreid. Golf Square heeft nu ook vestigingen in heel Europa, Dubai en Abu Dhabi.

Naast het financiële oogpunt is er voor Dörfel nog een reden om de balletjes op te duiken, zo zegt hij tegen Hart van Nederland: “Als een golfbal lang in het water ligt, klapt hij op een gegeven moment open. Dan kan het honderd tot duizend jaar duren voordat hij vergaan is. De bal laat plastic deeltjes achter in het water die schadelijk zijn voor het milieu”, zo zegt hij.