Wereldwijs is een trend gaande. Grote, invloedrijke bedrijven zetten massaal hun werknemers op straat. Soms wordt in één keer meer dan 15% van het totale werknemersbestand eruit gegooid, zonder pardon. Helaas is dit ook waarneembaar in Nederland, want Philips schrapt wereldwijd 6.000 (10% van alle huidige werknemers) banen, waarvan zo’n 1.000 in Nederland.

Massaontslag bij Philips

Philips behoord tot één van de grootste werkgevers in Nederland. Echter werd het Eindhovense bedrijf in 2020 door Veldhovense chipmachinefabrikant ASML gepasseerd op de ranglijst van grootste werkgevers in Nederland. Deze ontslagronde komt bovenop het nieuws dat in oktober van afgelopen jaar aangekondigd werd dat 4.000 banen geschrapt zouden worden wegens aanhoudend slechte resultaten, maar een gedeelte zal binnenkort in gang worden gezet.

De nieuwe topman Roy Jakobs (voormalig Shell-medewerker) was in oktober nog maar negen dagen hoogste baas bij Philips toen de ontslagen werden aangekondigd. Daarmee lijkt de geboren Limburger zijn stempel te drukken. En dat is nodig, want het bedrijf gaat door zwaar weer.

Grootste verlies in 20 jaar

De afgelopen 10 jaar was Philips winstgevend, maar daar is onlangs verandering ingekomen. Vorig jaar werd € 1,6 miljard verlies geleden. De omzet kwam uit op € 17,8 miljard, een daling van 3% ten opzichte van het voorgaande jaar. De oorlog in Oekraïne speelde daar een grote rol in, maar de negatieve trend is voornamelijk wegens kwaliteitsproblemen met adem- en apneuapparatuur van Philips. Hierdoor moesten “miljoenen apparaten” worden teruggeroepen én vervangen en dat loopt uiteraard flink in de kosten. Om nog maar te zijgen over de imagoschade. Om slapeloze nachten van te krijgen.

Alle 6.000 genoemde ontslagenen moet vóór 2025 hun spullen gepakt hebben, maar de helft daarvan dít jaar nog, De reorganisatie van het elektronicaconcern raakt vooral arbeiders op het Philips Research in Eindhoven: daar zullen zo’n 750 mensen hun baan verliezen.

Eindhoven, waar Philips werd geboren, wordt het hardst geraakt door de ontslagronde. AD schrijft dat tweederde van de ontslagen plaatsvinden in Eindhoven en omgeving, zoals Best. Op onderzoek en ontwikkeling, van oudsher het paradepaardje van het concern, heeft de nieuwe aankondiging grote impact. Philips Research gaat fors op de schop met als doel: minder, maar grotere projecten.