Momenteel vindt het jaarlijkse World Economic Forum plaats in het Zwitserse Davos. En vinden een aantal opmerkelijke ontwikkelingen plaats. De aanwezigen, voornamelijk miljonairs en miljardairs, onder wie drie Nederlanders, een Disney-erfgename en acteur Mark Ruffalo, vinden dat zij in de bovenste laag van de samenleving best wel wat meer belasting mogen betalen over hun vermogen.

Rijken op het World Economic Forum in Zwitserland

Het WEF wordt georganiseerd om te praten over sociale en economische problematiek in de wereld. Deze editie praten de bezoekers dus over oorlog, wereldwijde samenwerking, maatschappij en gelijkheid, klimaat en natuur, eerlijkere economieën, technologie en innovatie én gezondheid en zorg.

205 vermogenden hebben inmiddels een brief ondertekend waar een aantal opvallende uitspraken staan. “Dat jullie internationale samenwerkingen bespreken, is zinloos als de oorzaak van de enorme verdeeldheid niet bestreden wordt”, daarmee doelend op vermogensongelijkheid. Ze noemen het gebrek aan actie zorgwekkend en zijn het met elkaar eens: “Belast ons, de ultrarijken, nú om extreme ongelijkheid aan te pakken.”

“De oplossing is voor iedereen duidelijk. Belast de ultrarijken en doe het nu. Het is eenvoudige, gezond verstand economie. Het is een investering in ons algemeen welzijn en een betere toekomst die we allemaal verdienen, en als miljonairs willen we die investering doen.”

Ook drie Nederlanders hebben de brief ondertekend: vermogensbeheerder Peter Groenen, investeerder Maarten Meijnen én Peter Leest – onduidelijk waar zijn activiteiten uit bestaan. Maar ook grote namen op internationaal gebied willen meer belast worden. Onder meer Abigail Disney, een van de erfgenamen van Disney, en acteur Mark Ruffalo, die The Hulk speelde, hebben hun krabbeltje onderaan de brief gezet.

Ecologische hypocrisie

Duizenden politici, intellectuelen, journalisten én steenrijken zijn afgereisd naar het Zwitserse Davos wegens het jaarlijkse WEF. Ecologische hypocrisie, aldus Greenpeace, want de meeste van hen arriveerden in een privéjet, terwijl het in de meeste gevallen om relatief korte vluchten gaat. “Terwijl het WEF beweert toegewijd te zijn aan de Parijse klimaatdoelstelling van 1,5 °C , arriveren de aanwezigen in drommen privéjets”, schrijft de milieuorganisatie.

Lees hier de open brief die op het WEF werd ondertekend door meer dan 200 rijken.