Menu

Succesverhaal van Junior Messias: in twee jaar van wasmachinebezorger tot profvoetballer bij AC Milan

De 31-jarige Braziliaan kan een inspiratie voor velen zijn

De 31-jarige Braziliaan kan een inspiratie voor velen zijn

Junior Messias is een naam die misschien niet bij iedereen – en zeker niet bij de niet-voetballiefhebbers – een belletje doet rinkelen. Maar zijn imponerende succesverhaal kan een inspiratie voor velen zijn. Messias is namelijk binnen twee jaar uitgegroeid van wasmachinebezorger, tot profvoetballer bij één van de grootste clubs ter wereld, AC Milan.

Het Braziliaanse wonderverhaal Junior Messias

Junior Messias werd op 13 mei 1991 geboren in de Braziliaanse stad Belo Horizonte. Hij is nu dus 31 jaar. Messias was al sinds jongs af aan met voetbal bezig, en had net als de meest andere jongens uit de Braziliaanse favela’s één droom: profvoetballer worden en zo in het illustere rijtje Ronaldo, Ronaldinho, Garrincha en Neymar terechtkomen. Hij speelde in de jeugd bij de Braziliaanse club Cruzeiro, maar hij stroomde nooit door naar het eerste elftal, waardoor een profdebuut uitbleef.

2011 betekende een nieuwe fase in het leven van Messias. Zijn broer verhuisde naar Italië om daar te studeren en te werken. Messias besloot samen met zijn vrouw en kind zijn broer achterna te reizen en belandde zo in de Noord-Italiaanse stad Turijn, de stad waar Italiaans grootste club Juventus vandaan komt. Voetbal was nog altijd een hobby, en Messias sloot zich aan bij de amateurclubs Chieri en Gozzano.

Uiteindelijk ging Messias aan de slag met verschillende jobs. Zo werd hij recycleur van bakstenen, en werd hij leverancier van koelkasten en wasmachines. Het startschot van een onwaarschijnlijk sprookje.

Vierde- en vijfdeklassers

Als koerier van verschillende apparaten was Messias werkzaam voor een Peruviaanse baas, die een voetbalclubje had met voornamelijk Peruviaanse immigranten. Zijn baas nodigde de Braziliaan uit om bij het clubje te komen voetballen. Zijn talent viel gelijk op en Messias scoorde het ene na het andere doelpunt.

Het talent viel tevens op bij de juiste mensen. Ezio Rossi, ex-profvoetballer bij onder andere Hellas Verona en Torino, vond hem te goed voor dat niveau en bood Messias een contract aan bij vierdeklasser Fossano. De Braziliaan bedankte voor het aanbod omdat hij als koerier meer kon verdienen. Als koerier verdiende hij € 1.200 per maand, bij Fossino was dit € 700.

Rossi liet het er niet bij zitten en bood de getalenteerde buitenspeler een test aan bij vijfdeklasser Casale Calcio. Messias sloeg met vlag en wimpel voor de test, en kreeg het aanbod om voor € 1.500 per maand te voetballen. Messias hapte toe, en besloot zo alles op het voetbal te zetten. In 2016 promoveerde hij met die club naar de Serie D, het vierde niveau in Italië.

Via Calcio Chieri en AC Gozzano belandde Messias in januari 2019 bij de profclub Crotone, waarna alles in een stroomversnelling belandde.

Crotone en AC Milan

Crotone kwam uit in de Serie B, het tweede niveau in Italië. Nadat hij eerst nog een half jaar werd uitgeleend aan Gozzano, groeide Messias daarna uit tot een vaste waarde voor Crotone. In het seizoen 2019/20 scoorde Messias zes doelpunten, waardoor hij een belangrijk aandeel had in de promotie van Crotone naar de Serie A, het hoogste niveau in Italië. Hij kon hierdoor fulltime prof worden en zijn baan als pakketbezorger laten vallen. Helaas degradeerde Crotone het jaar erop weer naar de Serie B, ondanks Messias’ negen doelpunten. Een écht grote carrière leek te worden afgewend.

Maar in 2021 kwam AC Milan ineens op Messias’ deur kloppen. De Italiaanse grootmacht was door financiële problemen genoodzaakt tot creativiteit, en huurde de talentvolle Braziliaan het eerste half jaar. Het bleek een succes. Na drie invalbeurten in de Serie A, mocht Messias invallen in de Champions League-wedstrijd tegen Atletico Madrid. In de 87e minuut wist Messias zijn jarenlange droom te verwezenlijken, hij scoorde de winnende, waardoor Milan doorstroomde naar de achtste finale.

Messias is dit jaar inmiddels uitgegroeid tot één van de vaste waardes bij de Milaanse grootmacht. En hoe kan het ook anders, met zo’n naam?

Aanbevolen artikelen