Gautam Adani. Hij is de rijkste man van India en betrad reeds zelfs de top drie van de Bloomberg Billionaires Index, de ranglijst van de 500 rijkste mensen die dagelijks wordt ververst. Echter heeft Jeff Bezos hem die bronzen plak afgenomen, maar dat heeft de Indiër aan zichzelf te danken, zo blijkt. Hij is door investeringsfirma Hindenburg Research namelijk ervan beschuldigd het meesterbrein te zijn achter de ‘grootste zwendel in bedrijfsgeschiedenis’.

Gautam Adani wordt aan de hoogste schandpaal genageld

In een mum van tijd kelderde zijn eigen vermogen met miljarden. In praktisch hetzelfde tempo waarin het toenam in de afgelopen paar jaar. De oprichter van het conglomeraat ‘Adani Group’ zou volgens het vernietigende rapport verantwoordelijk zijn voor “brutale manipulatie van aandelen en boekhoudfraude” waar een bedrag van $ 218 miljard mee is gemoeid.

Sinds Hindenburg Research de beschuldigingen publiceerde – als resultaat van een twee jaar durend onderzoek – daalde zeven beursgenoteerde bedrijven van de Adani Group op 25 januari met meer dan 5%, wat gelijkstaat aan $ 10,8 miljard. Zijn eigen vermogen daalde met zo’n $ 5,5 miljard in slechts één dag. Op het moment van schrijven staat de teller op $ 113 miljard, alsnog $ 3 miljard meer dan Microsoft-oprichter Bill Gates.

In het verleden werd het snelle succes gekoppeld aan lucratieve overheidsconcessies, aangezien de Adani-familie rauwe banden heeft met de heersende Bharatiya Janata-partij in India, maar wellicht heeft het dus een andere, iets minder zuivere reden.

“Gautam Adani, oprichter en voorzitter van de Adani Group, heeft een nettowaarde van ongeveer $ 120 miljard, meer dan $ 100 miljard toegevoegd in de afgelopen 3 jaar, grotendeels dankzij de stijging van de aandelenkoersen in de 7 belangrijkste beursgenoteerde bedrijven van de groep, die een gemiddelde van 819 hebben bereikt. % in die periode”, schrijft Hindenburg. Ook zou de Adani Group eerder al het middelpunt zijn van vier “grote onderzoeken naar fraude” met betrekking tot “witwassen van geld, diefstal van belastinggeld en corruptie, voor een totaalbedrag van naar schatting $ 17 miljard”.

Reactie van de Adani Group

Gautam Adani is echter niet de enige die wordt beschuldigd. Het rapport heeft ook de namen van verschillende familieleden, zoals zijn broers, Rajesh en Vinod Adani, genoteerd, evenals medewerkers van de Adani Group. “Adani-familieleden zouden hebben meegewerkt aan het creëren van offshore lege entiteiten in belastingparadijzen zoals Mauritius, de VAE en de Caribische eilanden, waarbij vervalste import-/exportdocumentatie werd gegenereerd in een kennelijke poging om valse of onwettige omzet te genereren en geld van de beursgenoteerde bedrijven over te hevelen.”

Inmiddels heeft de Adani Group gereageerd op de beschuldigingen. In een officiële verklaring liet Jugeshinder Singh, CFO van het Indiase bedrijf, weten geschokt te zijn, maar zonder daar dieper op in te gaan omschreef hij het rapport als een “kwaadaardige combinatie van selectieve desinformatie en oude, ongegronde en in diskrediet gebrachte beschuldigingen.”

Vandaag deelde ze een nieuwe verklaring, waarin ze duidelijk maken juridische stappen te ondernemen tegen Hindenburg, zoals hieronder te lezen.