De Nederlandse Formule 1-coureur Nyck de Vries heeft het aan de stok gekregen met een van zijn financiers. Volgens vastgoedmiljonair Jeroen Schothorst, kennis van de vader van De Vries, zou de Nederlandse coureur stelselmatig informatie achterhouden en afspraken geschonden hebben die in een leningsovereenkomst in 2018 zijn vastgelegd. Hoewel De Vries ontkent, heeft het investeringsbedrijf van Schothorst juridische stappen ondernomen.

Nyck de Vries naar de Formule 1 levert problemen op

2022 was een fantastisch jaar voor Nyck de Vries. De Nederlander mocht voor het eerst meedoen in de Formule 1 als invaller bij Williams tijdens de Grand Prix van Italië 2022. Daarmee vestigde hij zichzelf als de tweede Nederlander, naast tweevoudig Wereldkampioen Max Verstappen, in de koningsklasse van de racesport. Dat leverde hem een transfer op naar AlphaTauri, waar hij de vertrekkende Pierre Gasly op zal volgen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nyck De Vries (@nyckdevries)

Fantastisch voor die jongen, maar voordat hij zich volop kan focussen op zijn sportieve carrière, moet hij nog iets oplossen. Zijn promotie naar de F1 heeft namelijk iets aangetast aan een lopende lening veranderd. In 2018 leende De Vries namelijk € 250.000 van Schothorst, meldt het FD. De vastgoedondernemer rekende daar 3% rente per jaar voor, inclusief een afdracht van 50% van de inkomsten die de coureur zou gaan vangen.

De lening zou kwijtgescholden worden als de 27-jarige in 2022 nog ‘geen’ Formule 1-coureur was, dus er stond nogal wat op het spel voor de vastgoedmiljonair. Omdat De Vries het inderdaad schopte tot de Formule, vindt Schothorst dat hij recht heeft op zijn inkomsten.

Juridische stappen ondernomen

Maar daar kunnen De Vries en Schothorst het klaarblijkelijk niet over eens worden. Het heeft zelfs zover moeten komen dat Schothorst zich genoodzaakt voelde een kort geding aan te spannen via zijn investeringsbedrijf Investrand, onder meer bekend van het inmiddels failliete modemerk McGregor. Waarschijnlijk speelt ook mee dat De Vries een aanbod van Schothorst om zijn manager te worden weigerde.

“Laat ik vooropstellen dat ik het fantastisch vind voor Nyck dat hij succesvol is geworden als Formule 1-coureur”, zegt Schothorst “We hebben in de carrière van De Vries geïnvesteerd op een cruciaal moment en toen niemand anders dat meer wilde doen. We verschillen nu van mening over de uitleg van de overeenkomst die we destijds met elkaar zijn aangegaan. Dat soort dingen gebeuren en daardoor ontkomen we er helaas niet aan de zaak aan de rechter voor te leggen.”

Naar verluidt zal de Amsterdamse rechtbank begin februari uitspraak doen.