De Italiaan Maurizio Arrivabene was jarenlang betrokken bij het Formule 1-team van Ferrari, maar in 2021 maakte hij de overstap naar een andere sport. Hij bleef trouw aan Italië, maar ging de voetballerij in. Sindsdien probeerde hij voetbalclub Juventus aan de top te houden, maar dat ging blijkbaar niet zonder buiten de lijntjes te kleuren. De 64-jarige Italiaan is namelijk hij schuldig bevonden aan fraude, net als een aantal van de medebestuurders.

Maurizio Arrivabene als teambaas bij Ferrari

Arrivabene heeft al een imposante carrière achter de rug. De man geboren in Brescia, begon in 1997 bij Philip Morris International, waar hij doorgroeide tot de vicepresident van Malboro Global Communication in 2007. Hij is tenslotte een kettingroker. Malboro is al járenlang verboden aan Ferrari als sponsor en zodoende kwam hij in aanraking met het F1-team, waar hij uitgroeide tot teambaas.

In zijn ambtsperiode bij Ferrari had hij al een rol binnen het raad van bestuur van Juventus – al sinds 2012 – maar toen hij wegens tegenvallende resultaten noodgedwongen de F1 voor gezien moest houden, ging hij fulltime aan de slag als hoofd voetbalzaken. Blijkbaar deed hij zijn werd dusdanig goed, want een aantal maanden later werd hij al gepromoveerd tot CEO van de De Oude Dame, waar hij het stokje overnam van Fabio Paratici, huidig algemeen directeur van Tottenham Hotspur FC.

Fraudezaak Juventus

Lang zou hij deze functie niet bekleden. In november werd duidelijk dat Arrivabene samen met zijn medebestuurders, waaronder Fabio Paratici, Andrea Agnelli en Pavel Nedve, zijn taken neerlegde. Een opmerkelijke timing, aangezien kort daarvoor bekend werd dat er een onderzoek, het zogenoemde’ Prsima-onderzoek’, gestart was naar de club. De hoofdreden was financiële malversaties, waaronder gesjoemel met transfersommen en salarissen, waar zo’n € 115 miljoen mee gemoeid zou zijn en gedurende de coronacrisis zouden spelers met ‘zwart geld’ uitbetaald zijn. Zeer opmerkelijk gezien de omvang van de club.

De Italiaanse voetbalbond, de Federazione Italiana Giuoco Calcio (FIGC), heeft vanwege het grootschalige fraudezaak Juventus 15 strafpunten opgelegd, waardoor de club in één klap van de derde naar de negende plaats in de Serie A afdaalde. Daarnaast werd wereldkundig gemaakt dat de in november opgestapte bestuurders schorsingen ontvangen die variëren van acht maanden tot zelfs 2,5 jaar.

Ook de UEFA is ondertussen bezig met een onderzoek naar mogelijke schending van de regels door het destijdse bestuur van de Italiaanse voetbalclub. De Europese bond trof eerder een schikking met de club van € 3,5 miljoen, maar is de koek niet mee op. “Als er nieuwe feiten aan het licht komen, kan de UEFA de overeenkomst beëindigen en disciplinaire maatregelen opleggen”, schreef de UEFA in een verklaring.