Het begrip ‘rijk’ is natuurlijk ten alle tijde subjectief en heeft voor iedereen andere lading. Iemand die iedere maand de eindjes aan elkaar moet knopen vindt iemand met een ton op de bank wellicht al rijk, waar degene met een ton iemand met een miljoen rijk vindt. En een miljonair kijkt misschien wel op tegen een miljardair. Maar is er een échte grens voor rijkdom?

Aantal miljonairs in Nederland

Voor een reëel en objectief beeld van rijk gaan we even uit van minimaal 1 miljoen. Volgens cijfers die dateren uit 2020 van het CBS zijn er zo’n 278.000 huishoudens in Nederland die een vermogen van minimaal een miljoen hebben. Dat aantal is naar alle waarschijnlijkheid inmiddels verder opgelopen. Dat is zo’n 3,5% van het aantal totale huishoudens.

Aantal miljonairs Nederland

Bron: CBS

Om te bepalen of iemand rijk of arm is, kijkt het CBS naar de waarde van bezittingen, waartoe ook de woning behoort, en een eventuele hypotheekschuld. Gemiddeld bestaat zo’n 20% van het vermogen van een miljonair uit een woning. Hun vermogen zit vooral in aandelen en vastgoed.

De gemiddelde Nederlander

Het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft echter geen dergelijk bedrag op diens rekening. Volgens het CBS lag het mediane vermogen van Nederlanders in 2021 op zo’n € 87.400. Voor de meeste Nederlanders bestaat het overgrote deel van het vermogen uit een woning. Het mediane bedrag aan financiële bezittingen ligt bij huishoudens op gemiddeld € 20.000.

Maar, een wetenschappelijke definitie voor rijk bestaat niet. Voor arm is die er wel. In Nederland is men arm als er te weinig geld beschikbaar os voor de minimaal noodzakelijke goederen en voorzieningen. Daar wordt voedsel, kleding en een woning onder verstaan. Als iemand zich hieronder bevindt, zit deze persoon onder de zogeheten armoedegrens.