Een motorfiets is niet alleen een transportmiddel, maar tegelijkertijd geldt het ook als een statussymbool, een levenstijl en een representatie van de technische ontwikkeling. Voor degenen die op zoek zijn naar het toppunt van deze drie punten, is er de ultra-zeldzame Harley-Davidson-motorfiets ‘Strap Tank’ die zojuist een record heeft gebroken op een veiling van Mecum Auction.

Een van de oudste nog bestaande modellen

Wat deze specifieke Strap Tank – ‘Main Attraction’ tijdens de veilig – zo bijzonder maakt, is dat het een van de oudste nog bestaande modellen is in vrijwel ongerepte staat. Sterker nog: het is een van de 450 motorfietsen die Harley-Davidson in 1908 produceerde en tot op heden wordt aangenomen dat er nog maar een dozijn van bestaan in de originele staat. Dit maakt het een absolute schat voor zowel motorverzamelaars als historici.

“We hebben de motor goed op de markt gebracht en Harley is verreweg het beroemdste Amerikaanse motormerk, dus we hadden het gevoel dat hij het goed zou doen op een veiling, maar je bent natuurlijk verrast als je de duurste motor ooit verkoopt”, aldus Greg Arnold, divisiemanager motorfietsen bij veilinghuis Mecum Auctions.

Gevonden in een schuur in de Amerikaanse staat Wisconsin

De Harley-Davidson Strap Tank uit 1908 werd in 1941 ontdekt als een complete motorfiets in een schuur in Wisconsin door een man die luistert naar de naam David Uihlein. Hij hield het vervolgens 66 jaar lang in bezit, waarna de historische tweewieler grondig werd gerestaureerd, terwijl de de meeste originele onderdelen, waaronder de tank, wielen en stoelbekleding, behouden bleven.

Het specifieke model is afgewerkt in het grijs met rode accentuerende streep en vanaf 24 tot en met 28 januari konden belangstellenden. Op de laatste dag bleef het hoogste bod steken op een recordbedrag van $ 935.000, omgerekend € 868.849. Klik hier om de volledige kavel te aanschouwen.

Harley-Davidson-04