Wederom een miljonair die zijn haren het liefst uit zijn hoofd wil trekken. Een 25 meter lange jacht genaamd Mangusta 80, ofwel ‘Le St-James’, is namelijk verloren gegaan in een vlammenzee bij een haventje in de buurt van de Árpád-brug in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Omstreeks 14.00 uur lokale tijd was het vuur geblust, maar beelden die op sociale media circuleren suggereren dat het schip onherstelbaar beschadigd is. De oorzaak is niet bekend. Momenteel loopt er een onderzoek om daarachter te komen.

Mangusta 80

Een verklaring van de Viking Yacht Club heeft bevestigd dat het jacht vandaag op 14 februari rond lunchtijd in de jachthaven lag toen de brand uitbrak. Om het vuur onder controle te krijgen werden er vier brandweerauto’s, twintig brandweerlieden en de blusboot opgeroepen.

“De brand brak uit in de cockpit van een motorjacht in de haven”, luidt de door ons vertaalde verklaring van de Hongaarse brandweer. “Er was niemand op de boot, dus er was geen persoonlijk letsel. Materiële schade op dit ene schip is aanzienlijk [maar] andere schepen zijn veilig dankzij snelle afzondering.

Voormalig eigendom van hotelketen St. James

Het jacht werd in 2004 geleverd door Overmarine, een scheepswerf uit het Italiaanse Viareggio, als onderdeel van de populaire Mangusta 80-serie. Ze zou aanvankelijk zijn gekocht door de hotelketen St. James voordat ze van eigenaar veranderde en naar Hongarije vaarde. De vergane sloep had accommodatie voor acht passagiers, inclusief eigenaar, en een driekoppig personeelsteam “om een ​​ontspannen luxe jachtervaring te garanderen”, aldus een advertentie van toen het jacht nog beschikbaar was voor privécharters.

Afgelopen tijd vonden er relatief veel branden plaats op jachten. Zo werd vorig jaar een 44 meter lang jacht, genaamd Aria SF, getransformeerd tot een wrakstuk van smeulend aluminium en ook een jacht ter waarde van € 7 miljoen in Engeland brandde af. Om maar een paar voorbeelden te noemen.