ASML, de spraakmakende chipmachinefabrikant uit het Brabantse Veldhoven, blijft uitbreiden en heeft haar zinnen gezet op 13 woonhuizen aan de Heerseweg en hoewel niet alle huidige bewoners daarover te spreken zijn, vergelijken sommigen het met het winnen van de lotterij. In de afgelopen maanden heeft het bedrijf van Peter Wennink al voor meer dan € 20 miljoen aan huizen aangeschaft.

ASML biedt bijna het dubbele op woningen in Veldhovense straat

Terwijl sommige percelen officieel nog bedoeld zijn voor landbouw, kijkt ASML graag vooruit om op termijn uit te kunnen breiden. Ondanks dat het bedrijf enorm veel geld biedt, vertelt buurtbewoner Frans Hendriks aan Omroep Brabant dat niet iedereen hierop zit te wachten. ASML wil de woningen zo graag opkopen, dat ze bereid zijn bijna het dubbele van de vraagprijs te bieden, wat het aanbod aantrekkelijker moet maken voor de bewoners.

“Alsof je de loterij hebt gewonnen”, zegt Hendriks over de bedragen. Na twee gesprekken gevoerd te hebben met chipmachinefabrikant zijn ze er al uitgekomen over de prijs en zal hij zijn huis alsnog verkopen. En volgens hem is hij daar geen uitzondering op in de buurt.

Om de buurt goed te informeren organiseert ASML een bewonersbijeenkomst om bezoekers mee te nemen in de ontwikkelingen rond een nieuw project met ‘woningen in alle soorten en maten’ en om te spreken over een mogelijke verhuizing naar een nog te bouwen nieuwbouwwijk.

Chipsmachines gaan als warme (worsten)broodjes over de toonbank

Eerst kocht de chipmachinemaker allerlei bedrijfspanden op, maar nu hebben ze het gegumd op particuliere huizen, waarom? Nou, dat is heel simpel. Het bedrijf blijft onverminderd hard groeien (alleen voor 2023 het bedrijf al voor € 40 miljard op de bestellijst staan) en verwachten voor 2023 18.000 nieuwe personen aan te nemen. Aangezien de meesten van hen uit het buitenland komen, zijn er behoorlijk wat huizen nodig om deze nieuwe werknemers kwijt te kunnen.

“We groeien sneller dan gepland. Dat betekent dat we ook aan uitbreiding moeten denken”, zegt Teun Wartenbergh, vastgoed directeur bij ASML. Volgens hem zijn sommige bewoners zelf langsgekomen bij ASML om te praten over de mogelijk verkoop van hun huis. Want? “Zij zien ook dat ASML steeds dichterbij komt. We zijn nu met de bewoners afzonderlijk aan het praten.”