Wat een leuke dag naar het museum had moeten worden veranderde al gauw in een catastrofe voor een onoplettende bezoeker. Op een kunstbeurs in de Amerikaanse stad Miami stootte een bezoeker namelijk per ongeluk een sculptuur van een blauwe ballonhond (Balloon Dogs) omver. Het kunstwerk is gemaakt door de beroemde kunstenaar Jeff Koons en is naar verluidt $ 42.000, omgerekend bijna € 40.000, waard.

Vrouw stoot kostbaar kunstwerk omver op kunstbeurs in Miami

Iedereen die ook maar sporadisch een museum bezoekt voelt waarschijnlijk de noodzaak om extra voorzichtig met de objecten om te gaan. Ten eerste omdat ze niet van u zijn, maar vooral ook omdat u niet diegene wil wil zijn die een kostbaar kunstwerk vernield. Toch zijn we allemaal mensen, en mensen maken nou eenmaal fouten.

Er zijn geen publiekelijk beelden gedeeld waar het incident op te zien is, maar aanwezige bezoekers vertelden aan de media dat ze zagen hoe de dame in kwestie het beeld aanraakte waarna het in duizenden stuk op de grond kletterde. Een woordvoerder heeft verteld dat de vrouw zich enorm schuldig voelde en dat de restanten van het beeld zijn opgeveerd en voorlopig bewaard worden in een doos.

Er zijn wel beelden van ná het voorgeval. Daarop zien we hoe een groep bezoekers vol ongeloof om de duizenden stukjes heen staan. Ondanks de schaamte die ongetwijfeld door merg en been ging, hoeft de vrouw zich niet druk te maken over de schade. Dat wordt namelijk volledig gedekt door de verzekering, zoals we ook in eerdere, soortgelijke gevallen zagen.

Hoewel Koons duizenden ballonhonden heeft gecreëerd, zijn daar momenteel slechts 798 van over, waardoor de waarde alsmaar lijkt toe te nemen. Ongeveer 10 jaar geleden werd een oranje exemplaar uit de Balloon Dogs-lijn even het duurste kunstwerk van een nog levende kunstenaar toen iemand er op een veiling $ 58 miljoen voor betaalde.

Het is dus niet de eerste keer en waarschijnlijk ook niet de laatste keer dat een breekbaar werk van de Amerikaanse kunstenaar uiteenspat door een menselijke fout. Zonde!