We leven momenteel in een erg dure tijd. De inflatie is nog nooit zo hoog geweest en de prijzen voor gas en stroom rijzen de pan uit. We doen daarom allemaal enorm ons best om te besparen. Niet alleen voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu. We douchen korter en hebben de kachel minder lang aan. Maar er wordt vaak niet stilgestaan bij de hoeveelheid energie die sommige apparaten in huis verbruiken. Dit zijn de vijf meest verbruikende huishoudelijke apparaten.

5. Vaatwasser

Een apparaat dat we ontzettend veel gebruiken, puur vanwege het gemak. Een vaatwasser kost naast zo’n 70 liter water per wasbeurt, gemiddeld 305 kilowattuur per jaar. Dat houdt in dat u op jaarbasis zo’n € 65 kunt aftikken.

4. Breedbeeldtelevisie

huishoudelijke apparaten-01 Groot

Met een breedbeeldtelevisie waant u zich in een bioscoop, met haarscherp groot beeld en glashelder geluid. Maar deze televisie is een regelrechte energieslurper. Een gemiddelde breedbeeldtelevisie verbruikt zo’n 158 kilowattuur per jaar, wat u gemiddeld zo’n € 90 kost.

3. Airconditioning

Dit is een absoluut luxeproduct waar niet iedereen de beschikking tot heeft. Echter is het apparaat vanwege de steeds warmer wordende zomers voor steeds meer mensen een “must”. Nu al zijn ze in de periode vóór de zomer niet meer aan te slepen. Maar naast dat slecht onderhouden airco’s gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken en ze een aanslag op het milieu zijn, zijn ze in verhouding tot het gebruik ontzettend duur. Het ligt er natuurlijk maar net aan hoe vaak de airco op jaarbasis gebruikt wordt, maar gemiddeld gebruikt een airco zo’n 160 tot 430 kilowattuur per jaar. Dat staat tot een bedrag van € 35, tot maar liefst € 95 op jaarbasis.

2. Infrarood sauna

huishoudelijke apparaten-01 Groot

Ook een apparaat waar vaak alleen de welgestelden onder ons de beschikking tot hebben. Een sauna is een ideale manier om even lekker te ontspannen. Maar u zit er waarschijnlijk een stuk minder ontspannen bij als u hoort dat een meer dan wekelijks bezoek al gauw zo’n 415 kilowattuur per jaar aan verbruik oplevert. Dat is op jaarbasis meer dan € 90 extra.

1. Lichten

Op 1 staat iets wat we allemaal in huis hebben. En niet 1, maar gelijk een heleboel: lichten. Omdat we de lichten eigenlijk elke dag aanhebben – we willen immers niet in het donker zitten – zijn ze grootgebruikers. De verlichting verbruikt zo’n 520 kilowattuur per jaar, wat u jaarlijks ongeveer € 120 kost.

Sluipverbruikers

Naast de bovengenoemde apparaten, zijn in huis ook nog veel zogenoemde sluipverbruikers aanwezig. De belangrijkste sluipverbruikers zijn de opladers van bijvoorbeeld uw laptop of telefoon. Een oplader die één jaar aaneengesloten in het stopcontact zit, verbruikt ongeveer 17,52 kilowattuur per jaar. Dat zijn jaarlijks extra kosten van zo’n € 15,60, die heel makkelijk te besparen zijn door simpelweg de lader uit het stopcontact te halen als deze niet in gebruik is.