Een opmerkelijke vondst van een Duitse gebruiker van social mediaplatform Reddit. In de kelder van zijn grootouders heeft hij namelijk een heuse computer, afkomstig uit 1956, gevonden. Van de computer, een Librascope LGP-30, zijn er in Europa slechts 45 gemaakt.

Duitser vindt decennia-oude computer in kelder

Volgens de Reddit-gebruiker, op Reddit actief onder de naam c-wizz, maakte zijn opa gebruik van het apparaat om enkele civieltechnische handelingen te verrichten in de jaren ’60. Hij zou naar verluidt één van de weinigen zijn die een LGP-30 in privébezit zou hebben.

Naast deze zeer unieke computer vond de Duitser ook nog instructies om codes over te brengen van de LGP-30 naar een PDP-8/e, één van de eerste succesvolle mini-computers met wereldwijd zo’n 50.000 exemplaren. Hij deelde alle vondsten op Reddit.

In de kelder lagen naast de LGP-30 enkele exemplaren van deze mini-computer, een papierbrandlezer en nog wat aanverwante apparatuur. De gebruiker vertelt verder een 19-inch rek gevonden te hebben, waar alle apparaten in gemonteerd kunnen worden. C-wizz geeft aan dat als hij de juiste instructies bezit te willen proberen om de apparaten in het rek te plaatsen.

De Librascope LGP-3o

De vondst van de Duitser is uiterst uniek. De Librascope LGP-30 is dus in Europa in een zeer geringe oplage verkocht. De computer werd ontwikkeld in 1954 en kostte destijds zo’n $ 47.000, omgerekend € 45.000. Tegenwoordig is dat, mede door de zeldzaamheid van het apparaat, zeker € 497.000.

LGP-30 Computer

De Librascope LGP-30 wordt gezien als een legendarische machine binnen de wereld van computerliefhebbers en ver daarbuiten, omdat deze uitmaakte van een bekende hackerlegende. Het apparaat vertolkt de hoofdrol in “The Story of Mel”, een essay geschreven door Ed Nather waarin Librascope-programmeur Melvin Kaye de opdracht krijgt om een bepaald Blackjack-programma van de LGP-30 over te zetten naar andere devices. Nather ontdekt echter een bug in de software, waardoor de ingenieuze programmeertrucs van Kaye worden blootgelegd.

De Duitser wil contact opnemen met een Duits museum om te kijken of de decennia-oude computer van zijn opa nog aan de praat te krijgen is.