Recht over de files en andere struikelblokken in het verkeer. Het is de utopie van elke forens. Binnenkort wordt die droom al snel werkelijkheid met de Jetson One: een eenpersoonsdrone van de Zweedse firma Jetson. Volgens het bedrijf heeft u slechts vijf minuten nodig om te leren hoe u de drone bestuurd. 

Eenpersoonsdrone brengt de toekomst stap dichterbij

Het 86 kg-wegende door propellers aangedreven vliegtuigje is voorzien van een 88 kw motor, goed voor een vliegtijd van 20 minuten en met een (door software begrensde) topsnelheid van 102 kilometer per uur. Met een laadsnelheid van 1 uur bij 220V en 2 uur bij 110 volt, ben je weer op pad tussendoor de vliegsessies. 

Twintig minuten vliegen met deze eenpersoonsdrone lijkt niet lang, maar als je beseft dat je hemelbreed 30 kilometer kunt afleggen, dan is je radius best behoorlijk in sommige gevallen. We weten overigens niet of dit gevaarte zomaar op de laadpaal kan, maar met een stopcontact lijkt het minimum. 

De eenpersoonsdrone lijkt sowieso ideaal voor een kleinere afstanden in drukke gebieden, waar je normaliter minstens twee keer zo lang over doet.  En dat het uurtje extra op een dag besparen voor voldoende mensen allure biedt, blijkt uit de vroege populariteit. Meerdere mensen plaatsten al een bestelling bij Jetson.

Eenpersoonsdrone-Jetson-One-03

“De Jetson is een Formule 1-racewagen voor de lucht. Een mooi en lichtgewicht ontwerp in aluminium en koolstofvezel, dat is ongelooflijk leuk om te vliegen.”

Jetson kan aan groeiende vraag voldoen van sneller vervoer

Met betere accu-pakketten als mogelijk vooruitzicht (mind you de meerprijs) lijkt persoonsvervoer met drones toch wel steeds meer op een reële volgende stap. De Jetson One eenpersoonsdrone kost een behoorlijke $ 97.000.

Leuk detail. Als je nog een beetje oldskool bent als het aankomt op cartoons, dan klinken de The Jetsons ongetwijfeld bekend in de oren. De hit-tekenfilmserie van ABC (American Broadcast Company) werd gemaakt tussen 1962 en 1987. De overeenkomst met de producent van deze drone is tekenend: In The Jetsons leeft een gezin in een verre toekomst met allerlei gadgets, zo ook dus een vliegende auto.