De burgemeester van het pittoreske dorpje Biccari besloot vorig jaar om instapklare woningen voor slechts € 7.500 aan te bieden, maar dit is niet de enige bestemming in het land van de pizza’s waar men voor een prikkie kan resideren. Sterker nog: in het plattelandsdorp Presicce, waar slechts 5.o00 wonen, biedt de gemeente € 30.000 aan voor mensen die zichzelf inwoner van het dorp willen noemen.

Woning Italiaans dorp Presicce voor prikkie aangeboden wegens leegloop

Dit soort capriolen vinden op allerlei plekken plaats, zoals ook in Japan, en is om de leegloop te compenseren. De woningen die aangeboden worden zijn dan ook in de meeste gevallen achtergelaten door de originele bewoners en kosten vanaf ongeveer € 25.000. Wie komt wonen in Presicce,  in de zonnige regio Apulië, heeft dus meteen al een spaarpotje van een paar duizend euro. Een prima bedrag om een nieuwe leven op te bouwen aan de Middellandse Zee. Echter moet de desbetreffende woning wel vóór 1991 gebouwd zijn. Anders geldt de actie niet.

Kopers moeten daarnaast dus wel echt komen wonen in Presicce en het niet gebruiken als vakantiehuisje. Hoe aantrekkelijk dat ook klinkt. Het ligt tenslotte in de in de hak van de Italiaanse laars en op fietsafstand van de toeristische standen en het turquoise, heldere water.

“Het is jammer om te zien hoe onze oude districten vol geschiedenis, prachtige architectuur, en kunst langzaam maar zeker leeglopen”

“Er zijn veel lege woningen in ons historische centrum die we graag opnieuw bewoond zouden zien”, vertelde gemeenteraadslid Alfredo Palese aan CNN. “Het is jammer om te zien hoe onze oude districten vol geschiedenis, prachtige architectuur, en kunst langzaam maar zeker leeglopen.” Over het bedrag zei hij het volgende: “De totale financiering wordt in tweeën gesplitst: het gaat deels naar het kopen van een oud huis en deels naar het restylen ervan, indien nodig.”

Om de actie soepel te laten verlopen is er nogal wat geld nodig. Ongeveer twee jaar geleden fuseerde Presicce met het nabijgelegen Acquarica, waardoor er meer geld beschikbaar is vanuit de staatskas van de Italiaanse overheid. Belangstellenden kunnen in de komende weken meer informatie vinden op de website van de gemeente.