Een gigantisch gebouw in de vorm van een kubus: dat is het nieuwe plan van de Saoedi-Arabische regering voor het centrum van hoofdstad Riyadh. Ze noemen het gebouw ‘Mukaab’ – wat ‘kubus’ betekent in het Arabisch – en het zal ‘het nieuwe gezicht van Riyadh’ gaan worden.

Een kubus van wel 19 vierkante kilometer

Mukaab is zo’n enorm bouwwerk, dat er wel 20 Empire State Buildings in zouden passen. ‘De eerste meeslepende, ervaringsgerichte bestemming ter wereld. Waar horeca, retail en vrije tijd een nieuw niveau bereiken, allemaal in adembenemende, steeds veranderende omgevingen. Een toegangspoort tot een andere wereld’, aldus de nieuwe Murabba-website. Volgens ontwikkelaars wordt Mukaab het grootste binnenstedelijk gebouw ter wereld.

Zo zal er in het 400 meter hoge gebouw wel 104.000 woningen worden gecreëerd, verder komen er 9.000 hotelkamers, samen met meer dan 980.000 m² winkels en 1,4 miljoen m² kantoorruimte. Het zal ook meer dan 80 entertainment- en cultuurlocaties, een technologie- en designuniversiteit, een multifunctioneel theater en een ‘iconisch’ museum omvatten. Daarnaast zal het een eigen intern transportsysteem krijgen.

De Mukaab

Het uiterlijk van de kubus is goudkleurig met excentrieke patronen, die de kubus er zeer extravagant laten uitzien. De overlappende driehoekige vormen zijn geïnspireerd door de moderne Najdi-bouwstijl.

Toekomstplannen van Saoedie-Arabië

De Mukaab-wolkenkrabber maakt deel uit van het Murabba-district dat is aangekondigd door de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman. Het is één van de vele grote projecten die op dit moment worden gerealiseerd in Saoedie-Arabië. Het wordt gefinancierd door het Public Investment Fund, een vermogensfonds van wel $ 620 miljard, en is onderdeel van het Saudi Vision 2030-plan om de economie van het land te verbeteren.

Er is veel kritiek op de bouwplannen van Saoedie-Arabië. Eén van hun projecten, Neom genaamd, een 170 kilometer lange wolkenkrabber, zou met het bouwen enorme gevolgen hebben voor het milieu en daarnaast zouden er ook vele mensenrechten schendingen plaatsvinden. Peter Frankental van Amnesty International zegt hierover: ‘Bedrijven die voor Neom werken staan voor een moreel dilemma.’ Ze zouden volgens hem twee keer moeten nadenken over hun voortdurende betrokkenheid bij het project.