Gucci staat symbool voor welvaart, maar eigenaren die claimen dat ze waar voor hun geld krijgen, zitten er goed naast. Uiteraard betalen mensen graag voor het merk zelf in plaats van de kwaliteit, maar een leerexpert heeft een Gucci-tas met een prijs van $ 1.100 uit elkaar gehaald en de werkelijk waarde onthuld.

Leerexepert neemt leer van vooraanstaande mode merken onder de loep

Volgens leerexepert Tanner Leatherstein uit de Amerikaanse staat Texas strooien diverse merken tegenwoordig onterecht met de term ‘echt leer’. Hij noemt het “misleidend” en daarom deelt hij op zijn TikTok-pagina video’s waarin hij artikelen van enkele vooraanstaande modewerken onder de loep neemt.

“Een van de meest voorkomende dingen die ik doe, is de acetontest,” zei Tanner over één van zijn methoden. Hij gebruikt aceton of nagellakremover om de laklaag van het leer te verwijderen zodat hij het leer beter kan inspecteren. In eerdere video’s prees hij het felbegeerde merk Bottega Veneta, terwijl de tassen van concurrenten Louis Vuitton en Chanel minder sterk uit de bus kwamen. Hij vond de “leerselectie niet indrukwekkend” van die twee merken, voornamelijk vanwege de zware afwerking.

@tanner.leatherstein Gucci Dionysus bag, is it worth it? ✂️ #gucci #guccibag #guccidionysus #dionysus #guccihandbag #guccifashion #luxurytok #fashionreview #fashion #luxuryfashion #leather #leathertok #leathertiktok #leathercraft #womensfashion #handbag #luxurybag #luxuryhandbag #designerbags #designerfashion ♬ original sound – Tanner Leatherstein

In één van zijn andere video’s haalt hij een tas van Gucci tevoorschijn. Om de waarde te bepalen keek hij naar drie onderdelen: het basisleer, het vakmanschap en prijs-kwaliteitverhouding. Na het losmaken van gesp – om dichterbij het leer te kunnen komen – ontdekte hij dat de tas ongeveer twee á drie lagen ondersteunend materiaal aan de binnenkant bevat.

Werkelijke waarde van de Dionysus-tas van Gucci

Deze Dionysus-tas is volgens hem absoluut afkomstig uit een “eersteklas ambachtelijke winkel” en hij was zeer te spreken over de kwaliteit. Alsnog komt de waarde van de tas niet eens in de buurt van de vraagprijs van $ 1.000. Volgens hem, kijkend naar het leer, het arbeid en materiaalkosten, zou deze tas rond de $ 115 geprijsd moeten zijn.

“Als je astronomische prijzen begint te zien, weet je dat het niet meer om het leer gaat, maar om de status die bij de prijs hoort. Dat is het hele punt van mijn vraag: is het het waard of niet? Leer is niet goedkoop, maar het is nooit astronomisch duur”, aldus Tanner. “Ik denk dat als je van dit soort dingen houdt (verwijzend naar high fashion, de status van het merk en de kwaliteit van de leer en overige materialen, red) het de moeite waard kan zijn.”