Zodra de schaars geklede, bezweten feestgangers de deur van technoclub ‘Berghain’ achter zich dicht laten slaan en vervolgens omhoog kijken, maken de wijd openstaande pupillen kennis met de hoogste kantoortoren van Berlijn. Deze is eigendom van de Nederlandse miljardair Coen van Oostron, eigenaar en oprichter van vastgoedontwikkelaar Edge Technologies.

Hoogste kantoortoren van Berlijn

Momenteel is het pand het beste te omschrijven als een vervallen energiecentrale, maar daar moet verandering in komen. Projectontwikkelaar Coen van Oostrom kocht het – samen met belegger Allianz – op en is van plan er een memorabel kantoorpand van te maken. “Dat is niet een gebied waar je een standaard glazen kantoortoren wil neerzetten’, vertel Van Oostrom aan Het Financieele Dagblad.

Edge bouwt met duurzame materialen en heeft kantoorpanden ontwikkeld in Nederland voor grote bedrijven als ING, Triodos en Deloitte, terwijl in Londen gebouwen worden gemaakt in samenwerking met onder meer investeringsbank Goldman Sachs. In Duitsland ontwikkelt het bedrijf projecten in Hamburg en Berlijn met als boegbeeld de ‘Amazon Tower’, de hoogste toren van de oosterlijk gelegen stad met een geschatte waarde van € 700 miljoen.

Projectontwikkelaar Coen van Oostrom van Edge Technologies

De wieg van Van Oosten stond in Rotterdam, maar inmiddels telt hij zijn dagen in Duitsland, waar hij samen met zijn vrouw en kind resideert in een woning op een steenworp afstand van het appartement van ex-bondskanselier Angela Merkel. Hoewel hij zijn carrière in het vastgoed begon als een ‘nette huisjesmelker’, ontwikkelt hij met zijn bedrijf intussen al járen gebouwen overal ter wereld.

En dat het bedrijf blijft groeien is te zien aan de toenemende cijfers. In 2021 steeg de omzet naar € 501 miljoen, € 102,7 meer dan het jaar ervoor, en de totale actieva steeg tot € 837,7 miljoen. “De belangrijkste reden voor deze stijging is dat de projecten die werden verkregen via de afgelopen jaren zijn begonnen of voortgezet”, lezen we in het jaarverslag van 2o21.