Ondanks de torenhoge inflatie zaten de orderboeken van Porsche goed vol en sloten ze 2022 af met 310.000 verkochte auto’s, een stijging van 3 % ten opzichte van 2021. Vooral de SUV’s, waaronder de Cayenne, waren niet aan te slepen, maar klanten kozen anderzijds ook sporadisch voor de Panamera. In China zorgde een fout met betrekking tot de nieuwste Panamera voor een gekkenhuis.

China is de belangrijkste markt voor Porsche

Porsche verkocht in Europa 7% meer auto’s dan in 2021, maar in China vielen de resultaten tegen, terwijl het wél de grootste markt van Porsche blijft met een aandeel van 30% van de wereldwijde verkoop. Meerdere autodealers verkochten minder auto’s in China doordat de inwoners van het land van alleenheerser Xi Jinping gebukt gingen onder zware restricties vanwege de coronaziekte. Inmiddels krabbelt de automarkt daar weer wat op.

Om de verkopen te laten vlotten maakte een Porsche AG-dealer (Yinchuan Porsche) in het Zuidoost-Aziatische land onlangs reclame voor de nieuwste Panamera, maar maakte daarbij per ongeluk een “een ernstige fout in de vermelde verkoopprijs.” Deze verklaring kwam nadat honderden slimme verzamelaars iets meer dan honderd euro reserveringskosten voor de sedan hadden betaald, waarna de dealer met de billen bloot moest. Als iets te mooi om waar lijkt te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Porsche Panamera-02

De sedan werd namelijk aangeboden voor ¥ 124.000, omgerekend € 16.504 in plaats van de werkelijke prijs van ¥ 998.000, omgerekend € 135.000. Toen de dealer de onjuiste informatie ontdekte besloten ze het onmiddellijk te verwijderen, meldt een woordvoerster van het Duitse merk aan Bloomberg. Volgens nam Porsche contact op met alle andere geïnteresseerde partijen om de situatie uit te leggen en excuses aan te bieden en voor de eerste gegadigde was de dealer bereid om tot een ‘aangename uitkomst’ voor beide partijen te komen.

Ondanks dat de dealer en Porsche AG snel actie ondernamen en de fout rechtzetten, zorgde de ongebruikelijke situatie voor een hoop belangstelling op sociale media.

De 2023-editie van de Porsche Panamera

Porsche heeft voor 2023 geen significante wijzigingen aangebracht aan de Panamera ten opzichte van de allereerste generatie die in 2010 werd uitgebracht, hoewel hij wel verkrijgbaar zal zijn in een aantal varianten. Zo heeft de Executive-varianten een langere wielbasis en bieden ze aanzienlijk meer beenruimte dan het standaardmode, terwijl de Sport Turismo extra laadruimte biedt.