Hoewel de Speedmaster oorspronkelijk werd gecreëerd voor autocoureurs, heeft het model zijn legendarische status te danken aan de ruimtevaartindustrie. De Omega Speedmaster was het eerste polshorloge dat in 1969 op de maan werd gedragen en heeft zodoende het een onmiskenbaar statussymbool gemaakt. De Moonwatch – zoals dit model later werd genoemd – hing namelijk om de pols van Neil Armstrong toen hij de beroemde zin uitsprak: ““That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.”

Omega in samenwerking met NASA

De eerste Speedmaster (ref. CK 2915) werd in 1957 op de markt gebracht en fungeerde als het officiële horloge voor NASA-astronauten. Na veeleisende reeksen aan testen succesvol te hebben doorstaan, was het klaar om mee af te reizen naar de maan. Maar Buzz Aldrin, Michael Collins en Neil Armstrong waren niet de enige die een polshorloge van Omega droegen, want ook Scott Carpenter kan daar op verjaardagen over opscheppen.

Carpenter was niet alleen astronaut, maar ook aquanaut, luchtvaartingenieur, testpiloot, marineofficier en vlieger. De Amerikaan was één van de zeven astronauten die werden geselecteerd voor NASA’s Project Mercury, aangeduid als de Mercury Seven: het eerste bemande ruimtevluchtprogramma in de Verenigde Staten in 1959.

Toen een decennia later de eerste maanlanding in de geschiedenis van de mensheid plaatsvond, lieten de betrokken deze mijlpaal niet zomaar aan zich voorbij schieten. Het historische moment werd gevierd middels een Astronaut Appreciation Dinner, gehouden door NASA in Houston, om niet alleen de landing, maar ook het Amerikaanse ruimteprogramma te vieren.

Omega Speedmaster-01

Foto: Wind Vintage

Tribute to Astronauts’-Speedmasters

Maar bovenal om de gasten te eren. Daarom werd Omega gevraagd of ze een speciale oplage aan horloges wilden fabriceren. Daar ging het in Zwitserland gevestigde horlogemerk mee akkoord en ze kwamen aanzetten de eerste 18-karaats gouden Speedmaster (ref. 145.022 BA). 26 astronauten mochten zo’n model in ontvangst nemen en één daarvan ligt nu voor het oprapen. Inderdaad, die van Carpenter.

“Deze gouden Speedmasters bevinden zich op het kruispunt van belangrijke horloges en de Space Race en het is geen verrassing dat ze de afgelopen jaren aanzienlijk zijn toegenomen in bekendheid, wenselijkheid en waarde.”, aldus Wind Vintage, een bedrijf dat uitzonderlijke horloges verkoopt. ” De ‘Tribute to Astronauts’-Speedmasters staan ​​onder verzamelaars bekend als de ultieme graal Speedmaster. Het is duidelijk dat deze uurwerken een overlappende interesse hebben die verder gaat dan horlogeverzamelaars, aangezien ze ook belangrijke artefacten zijn voor verzamelaars van ruimtegerelateerde ephemera.”

Hoewel de 18-karaats geelgouden kast van het uurwerk al decennialang meegaat, is het volgens het veilinghuis in “fantastische vorm en ongepolijst bewaard gebleven”. Hetzelfde geldt voor de bezel. Het verhaal, de exclusiviteit (er zijn er slecht 30 van gemaakt, waaronder twee voor president Nixon en vice-president Spiro Agnew, die ze wettelijk niet konden aannemen) en de kwaliteit resulteren in een vraagprijs van $ 1,5 miljoen.