In Nederland is een enorm woningtekort en dat is in Engeland – en diverse andere Europese plaatsen – niet anders. Dat ervaarde het Britse koppel Paul Mappley en Yip Ward toen ze een huis wilde aanschaffen. Ze besloten om niet bij de pakken neer te zitten en verder te kijken dan hun geboorteland. Na een aantal opties te onderzocht te hebben, kochten ze een dorpje in Frankrijk op voor slechts £ 11.775, omgerekend € 14.000.

Brits koppel koopt heel dorp in Frankrijk voor minder dan € 15.000

De twee, beiden 48 jaar oud, ruilde hun camper in Kent om voor een dorp in La Buslière, een dorp in de Noord-Franse regio Normandië. Aanvankelijk wilden ze in Engeland blijven wonen, maar dat viel simpelweg buiten hun budget. “In de regio waar we woonden, zouden we ongeveer £ 300.000 (omgerekend circa € 348.000) moeten betalen om in een klein huis te wonen. Dat was nooit een optie voor ons”, vertelt Yip.

In 2019 wilden ze iets anders dan in een camper wonen en hoorde ze via een vriend over La Buslière, waar een woning voor een spotprijs te koop stond. Dat wekte nogal wat interesse. Toen ze toch zich er toch verder in verdiepten kwamen ze tot de conclusie dat het wellicht voordeliger was om het complete dorp op te komen, in plaats van slechts een huisje. En zo gezegd, zo gedaan.

Frans dorp

Channel 4

Het dorpje beslaat zo’n 8.000 vierkante meter grond. Er staan slechts zes woningen, evenals twee schuren, een paardenwei, een stal, een werkplaats en een aantal andere verouderde bouwwerken en werktuigen. In het begin was het vanwege geldtekort nogal stressvol, maar inmiddels zijn ze enorm ” dankbaar dat we hier zijn”.

Plan om er een luxueuze vakantiebestemming van te maken

Hoewel het klinkt als een gouden deal, heeft het koppel wel flink moeten inleveren op het gebied van moderniteit. Zo is er geen elektriciteit, maar daar wordt inmiddels aan gewerkt. “Het was net een kraakpand toen we erin trokken, maar we voelen ons nu redelijk op ons gemak”, vertelde Ward aan The Sun. Ze hebben zelf plannen om er een luxueuze vakantiebestemming van te maken. Paul Mappley en zijn partner Yip Ward vertelden hun buitengewone verhaal in de Channel 4-show ‘Help! We Bought a Village’.