Bij onze jonge lezers zal wellicht geen belletje gaan rinkelen bij het horen van de naam André van Duin, maar de meesten zullen ervan op de hoogte zijn wat voor fenomeen deze man is in Nederland. Ondanks zijn 75-jarige leeftijd is hij nog altijd actief als presentator (bij Omroep Max) en, zoals vermeld in zijn biografie, zal hij waarschijnlijk “sterven in het harnas”.

André van Duin doet aangifte wegens chantage

De Rotterdammer heeft momenteel echter iets anders aan zijn hoofd en heeft kennisgemaakt met de keerzijde van het succes. Afgelopen weekend heeft hij namelijk aangifte gedaan wegens afdreiging, de juridische term voor chantage. Volgens zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, wordt Van Duin “vals beschuldigd en gechanteerd tot het betalen van een geldbedrag”.

De aanklacht ging gepaard met een verzoek aan het Openbaar Ministerie (OM) om een onderzoek in te stellen. Omdat er nog weinig duidelijk is over de situatie, wordt er inhoudelijk niet op de zaak ingegaan. De eigenaar van zijn huidige werkgever, Jan Slagter, vindt het “verschrikkelijk wat hem is overkomen”.

“Nederlands grootste volkskomiek”

Meerdere generaties zijn groot geworden met zijn typetjes en Van Duin doet nog steeds wat hij het beste doen. Binnenkort kunt u ‘m weer op de beeldbuis zien als presentator van het tv-programma’s Heel Holland Bakt, waarvan binnenkort het 10e seizoen van wordt uitgezonden, maar ook in de gloednieuwe televisieserie Op de Achterbank. Van Duin zit al meer dan 55 jaar in het vak en werd in 2017 door het AD omschreven “ruim een halve eeuw Nederlands grootste volkskomiek”.

Al die uitverkochte shows, presentatie-klussen en typetjes hebben hem geen windeieren gelegd. Van Duin heeft zijn knaken gestald in zijn Duin Produkties BV, waar een eigen vermogen van €10,7 miljoen waarneembaar is. Dat is exclusief de waarde van zijn Amsterdamse grachtenpand met 576 vierkante meter aan woonoppervlak. Kort nadat zijn levenspartner overleed, waar Van Duin logischerwijs kapot van was, stond het een poos te koop met een vraagprijs van € 5 miljoen.