Hedendaags gaat het vaak over de rijkste individuen, zoals Ellon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates, Bernard Arnault en Mark Zuckerberg. Echter zijn er families in deze wereld die de vermogens van deze 5 rijkste mensen evenaren. Deze families bevinden zich in de consumentendetailhandel, luxe-branches, diverse industrieën en de media. Bloomberg stelde een lijst samen met de 25 meest vermogende families ter wereld.

De meest vermogende families op aarde

De families die op de Bloomberg-lijst staan, verkeren zich in uiteenlopende industrieën en geografische gebieden. Neem bijvoorbeeld de Johnsons van het in Boston gevestigde Fidelity Investments die werden opgetild door de sterke stijging van de online handel. De rijkste familie van Azië, de Ambani’s, profiteerde van een ommezwaai naar groen cijfers, terwijl ’s werelds grootste luxefortuinen het meeste stegen. Zo steeg het vermogen van de de gelijknamige familie achter het in Parijs gevestigde Hermès met met 75% tot $ 112 miljard.

Terwijl de pandemie de manier waarop we leven en werken hervormde, hebben de 25 rijkste families ter wereld $ 312 miljard aan hun collectieve fortuin toegevoegd, een winst van 22% sinds afgelopen augustus. Belasting speelt echter ook een onmiskenbare rol in dit verhaal. Voornamelijk in de VS volgens Karen Harding, hoofd van de particuliere vermogensgroep bij het in Boston gevestigde NEPC. “Als je denkt aan aanzienlijke rijkdom, is het belastingstuk enorm. Als je dingen goed structureert of dingen verkeerd structureert, kan het domineren wat het uiteindelijke resultaat is, “verklaart ze.

Eerder schreven we al over Amerikaanse multi-miljardairs die amper belasting betalen, zonder het aan de stok te krijgen met de fiscus.

Rijkste familie op aarde: familie Walton (Walmart)

De afstammelingen van Sam Walton bezitten nog steeds 1.334.480.250 aandelen van Walmart rechtstreeks en via familietrusts. Dat terwijl hun fortuin, grotendeels gekoppeld aan hun belang in ’s werelds grootste detailhandelaar, het afgelopen jaar met $ 23 miljard is gestegen vanwege de stijgende aandelenkoers. Met $ 238,2 miljard is deze derde generatie familie uit Arkansas met afstand de rijkste is ter wereld, zelfs rijker dan Jeff Bezos en Elon Musk.

De 25 rijkste families

 1. Walton (Walmart) – $ 238,2 miljard.
 2. Mars (Mars) – $ 141,9 miljard
 3. Kochu (Koch Industries) – $ 124,4 miljard
 4. Hermès (Hermès) – $ 111,6 miljard
 5. Al Saud – $ 100 miljard
 6. Ambani (Reliance Industries) – $ 93,7 miljard
 7. Wertheimer (Chanel) – $ 61,8 miljard
 8. Johnson (Fidelity Investments) – $ 61,2 miljard
 9. Thomson (Thomson Reuters) – $ 61,1 miljard
 10. Boehringer, Von Baumbach (Boehringer Ingelheim) – $ 59,2 miljard
 11. Cargill, MacMillan (Cargill) – $ 51,6 miljard
 12. Albrecht (Aldi) – $ 51 miljard
 13. Lauder (Estee Lauder) – $ 49,3 miljard
 14. Hoffmann, Oeri (Roche) – $ 47,3 miljard
 15. Mulliez (Auchan) – $ 45,9 miljard
 16. Quandt (BMW) – $ 42,3 miljard
 17. Dassault (Dassault Systèmes) – $ 41,9 miljard
 18. Newhouse (Advance Publications) – $ 41,6 miljard
 19. Van Damme, De Spoelberch, De Mevius (Anheuser-Busch InBev) – $ 40,2 miljard
 20. Cox (Cox Enterprises) – $ 38,6 miljard
 21. Rasuing (Tetra Laval) – $ 35,9 miljard
 22. Kwok (Sun Hung Kai Properties) – $ 35,6 miljard
 23. Pritzker (Hyatt Hotels) – $ 35,3 miljard
 24. Ferrero (Ferrero) – $ 34,5 miljard
 25. Johnson (SC Johnson) – $ 33,8 miljard

De lijst is exclusief miljardairs van de eerste generatie en is niet definitief – het fortuin van sommige families, zoals dat van de Rockefellers, is zo diffuus dat het onmogelijk is om hun vermogen in kaart te brengen. Evenals fortuinen die worden beheert door een enkele erfgenaam.