Hoewel een diploma doorgaans een belangrijke factor is bij het bepalen van het salarisniveau van een baan, zijn er enkele goed betaalde banen in Nederland waarvoor geen diploma vereist is.

Nieuwe baan

Vorige eeuw hadden mensen de keuze uit slechts een aantal beroepen, maar tegenwoordig kunt u het niet zo gek niet bedenken over er is brood mee op de plank te krijgen. Enerzijds een goede ontwikkeling, maar het maakte de keuze er nou niet bepaald makkelijker op.

En dat is ook terug te zien in de cijfers. Zo schreef het UWV begin dit jaar dat maar liefst een op de vijf werknemers vorig jaar van baan wisselde. Ongeveer anderhalf miljoen (!). Om de keuzestress misschien iets te verlichten gaan we hieronder meteen van start met 5 voorbeelden van banen waar u niet per se een diploma voor nodig hebt.

Software-ontwikkelaar

Tuurlijk zijn er genoeg software-ontwikkelaars met een universitair diploma, maar tegelijkertijd zijn er minstens zoveel die zichzelf hebben leren coderen. Er zijn veel online bronnen beschikbaar voor zelfstudie of trainingen beschikbaar. Bovendien verdienen de ontwikkelaars met de meeste expertise het meeste geld, dus het is van belang om u goed in de materie te verdiepen voordat u het roer omslaat en deze sector in duikt.

Makelaar

Om een makelaar te worden, is geen universitair diploma vereist. Dat is al sinds 2001 zo. Echter zijn er natuurlijk wel opleidingen die van pas kunnen komen om te slagen als makelaar. De meeste makelaars beginnen dan ook als stagiair of werken als assistent bij een makelaar om daarna zelf aan de slag te gaan.

Personal trainer

Banen-03

Er zijn geen specifieke opleidingseisen om personal trainer te worden, het is namelijk geen beschermd beroep, hoewel het hebben van een certificering goed van pas kan komen. Daarom beginnen de meeste personal trainers beginnen als stagiair bij een sportschool en werken vervolgens hun weg omhoog en bouwen onderwijl een klantenbestand op. Ook raden we aan om enigszins afgetraind te zijn om uzelf aan te bieden als personal trainer, want anders is de kans groot dat niemand u serieus neemt.

Werken op een offshore olieplatform

Barre weersomstandigheden, hard werken en lange dagen. Zijn dat allemaal geen problemen voor u? Wellicht is een dienstverband op een boor-, productie-, gas- of olieplatform, uw meug. Om de zoveel tijd zal u vervoerd worden naar een paradijselijke locatie, met behulp van een helikopter.

Het salaris van een medewerker op een olieplatform varieert afhankelijk van het type werk en de functie die hij of zij vervult. Over het algemeen is het salaris voor werknemers op een olieplatform echter aanzienlijk hoger dan in veel andere sectoren. Voornamelijk omdat er nogal wat risico’s aan verbonden zitten.