In de Britse tv-show Antique Roadshow laten mensen die denken antiek in handen te hebben hun spullen door experts taxeren. Uiteenlopende stukken passeren de revue, maar met name horloges stelen de show. De 67-jarige Tom Power kon in 2004 zijn geluk niet op toen hem werd verteld hoeveel het geërfde horloge van zijn overgrootvader waard was.

Tweede taxatie van zakhorloge van overgrootvader

Het was één van de meest ongelooflijke vondsten op camera ooit, zeker in die tijd. Tom Power, een ingenieur uit de staat Wisconsin, nam een horloge dat hij van zijn overgrootvader erfde mee. Het lag decennialang in een kluis en 17 jaar eerder liet hij ‘m ook al nakijken. Toen werd ‘ie getaxeerd op een waarde van  $ 6.000, terwijl hij op televisie had gezien dat een soortgelijk horloge meer dan $ 25.000 opleverde.

Toen hij in 2004 een tweede poging besloot te wagen, bleek het lucratiever voor hem uit te pakken. Volgens de taxateur ging het namelijk om één van de drie beroemdste horloges met dubbele wijzerplaat ter wereld. “Ik heb nog nooit zo’n horloge in mijn hand gehouden”, begon de expert, in zijn allereerste aflevering van Antiques Roadshow, te vertellen. “Dit is een ongelooflijk horloge.”

De George Thompson Grande Complication

Patek Philippe uit 1914 met 37 juwelen

Het ging om een 18-karaats gouden zakhorloge (No. 174 480) van Patek Philippe uit 1914, ook wel de George Thompson Grande Complication genoemd, met een “zeer gecompliceerd” uurwerk. Ook de 37 juwelen en tal van andere extra’s mogen niet vergeten worden en maken het een uiterst kostbaar collectors item.

De taxateur waardeerde het luxe horloge uiteindelijk op $ 250.000. “Ik kan het niet geloven”, zei Power ietwat verbouwereerd.  Een grappig detail: Tom Power heeft nog nooit in zijn leven een horloge gedragen, maar heeft erdoor wel de miljonairs-status mee bereikt.

Veilingen

Tom en zijn vrouw besloten het zakhorloge namelijk te verpatsen tijdens een veiling van Sotheby’s, twee jaar later in 2006. Het unieke uurwerk werd uiteindelijk afgehamerd voor $ 1.531.760, omgerekend circa € 1.348.999. Tom en zijn vrouw hebben een deel van het bedrag opzij gezet voor hun pensioen en besloten vervolgens een huis in Lake Superior te bouwen voor het hele gezin, terwijl het zakhorloge een nieuw thuis heeft gevonden in het Patek Philippe Museum in Genève.

Zie het hele tafereel zich hieronder afspelen.