Op stemmen 15 maart vindt de stemverkiezing van de Provinciale Staten, waardoor u in de afgelopen dagen op iedere zender wel een politicus zijn of haar boodschap probeerde over te brengen. Ons huidige premier Mark Rutte is daar uiteraard geen uitzondering op; hij schoof aan bij het beruchte tv-programma Vandaag Inside.

De premier Mark Rutte op tv

Of het kwam door de aanwezigheid van Rutte of niet, het was goed voor een kijkcijferrecord. Volgens Stichting KijkOnderzoek zaten ongeveer 1,5 miljoen mensen aan de buis gekluisterd. Wilfred Genee, Johan Derksen en Job Knoester gingen er met gestrekt been in en probeerde tezamen voor het aftreden van Rutte te zorgen, maar tevergeefs.

Met wie u het ook eens bent, het wat een sensationele uitzending met wat schijtlolligheid tussendoor om voor wat luchtigheid te zorgen. Wat in ieder geval niet anders is gebleven, is dat kritiek op de leiding van Nederland toegestaan is. Iets dat lang niet overal vanzelfsprekend is.

Waar andere regeringsleider rondrijden in extravagante Rolls-Royces, stapt Rutte ’s morgens gewoon op de fiets (een Koga F3 om precies te zijn). Althans, dat beeld wordt van hem geschetst, maar uiteraard heeft hij ook gewoon een voertuig tot zijn beschikking. Beiden prima vervoersmiddelen die ook nog eens in dezelfde prijsklasse staan.

Saab 9-3 Sports Estate

Het was lang een mysterie, maar volgens Top Gear rijdt de VVD-politicus rond in een Saab 9-3 Sports Estate. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is er weinig sportiefs te bemerken aan deze auto. Zijn auto is misschien niet de meest opwindende, maar de Saab doet wat ‘ie moet doen: hem van A naar B vervoeren. Kenmerkende Hollandse nuchterheid, want gezien zijn jaarsalaris van € 180.983, plus onkostenvergoeding en een aantal andere tegemoetkomingen, kan hij gemakkelijk een nieuwer, beter en comfortabeler exemplaar aanschaffen.

Mark Rutte-01

Naar verluidt zitten de sleutels van de auto al sinds 2009 aan zijn sleutelbos. De donkergrijze had oorspronkelijk een aanschafprijs van enkele tienduizenden, maar inmiddels is de waarde er wel van af. Wie secundaire verkoopsites afspeurt naar soortgelijk occasions ondervind dat het model voor minder dan € 1.000 is op te pikken. Zelfs zijn fiets is duurder!