Een superjacht van Nederlandse makelij, vermoedelijk in het bezit van een Russische oligarch, zal binnenkort worden geveild als de eigenaar zich niet meldt. Dit magnifieke schip, genaamd Alfa Nero, vernoemd naar de Italiaanse keizer Nero, is 81,3 meter lang en ligt volgens Boat International al sinds februari van 2022 zonder enige vorm van onderhoud in de haven van Falmouth op Antigua en Barbuda. “Als de eigenaar het schip niet binnen die tijd opeist, zal de regering van Antigua en Barbuda het aan de hoogste bieder verkopen.”

Eigenaar heeft 10 dagen de tijd om zich te melden

De eigenaar van het jacht is al geruime tijd spoorloos en de identiteit van deze persoon was aanvankelijk onduidelijk. Het schip is eigendom van M&M Yachting Inc., maar de uiteindelijke begunstigde eigenaar van Alfa Nero is naar verluidt de Russische, gesanctioneerde miljardair Andrey Guryev, tot voor kort eigenaar van PhosAgro – de grootste kunstmestproducent ter wereld – met een geschat vermogen van $ 9,7 miljard.

Alfa Nero-02

Het schip werd in 2007 gebouwd door de Nederlandse scheepswerf Oceanco en ligt dus al een poos in de haven van Antigua. De minister van justitie van Antigua en Barbuda heeft verklaard dat het schip “”een gevaar vormt voor de scheepvaart en voor de haven waar het ligt afgemeerd” en om dit probleem op te lossen, heeft hij aangekondigd dat de eigenaar 10 dagen de tijd heeft om zich te melden voordat het schip geveild zal worden.

Ook het jacht zelf was enige tijd spoorloos, nadat vorig jaar de AIS-transponders werden uitgeschakeld. Een truc die Russische eigenaren van Russische superjachten vaker uithaalde om te voorkomen dat hun trots bezit in beslag genomen zou worden. Uiteindelook dook het schip weer op in de haven van Antigua.

Alfa Nero van de Russische oligarch Andrey Guryev

Volgens het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC) kocht de Guryev het jacht in 2014 voor $ 120 miljoen. In 2020 keerde het schip nog terug naar Nederland voor een refit bij Oceanco in Alblasserdam en was de boot beschikbaar voor charters tegen een prijs van $ 728.000 per week.

Wie het hoogste bod zal uitbrengen op dit prachtige jacht, krijgt de beschikking over twaalf luxe gastenkamers in zes hutten. Daarnaast zijn er 28 bemanningsleden aan boord om de passagiers in de watten te leggen en er is zelfs een helikopterplatform die middels een hydraulisch systeem ook getransformeerd kan worden in een dansvloer of helikopterplatform.

Het jacht beschikt verder over een weelderige jacuzzi, een subliem zwembad, een volmaakte massagesalon en de eigenaars suite is ongekend luxueus. De vraagprijs is nog onbekend, maar het zal vast minder zijn dan de $ 190 miljoen waarvoor het in 2009 werd aangeboden.