In 2002 werd het restaurant ‘Guy Savoy’ van de gelijknamige eigenaar uitgeroepen als driesterrenrestaurant en deze eer wisten ze jarenlang hoog te houden. Maar daar is ondertussen een eind aan gekomen. Zijn restaurant in Parijs met uitzicht op de Seine heeft nu geen drie sterren meer, maar ‘slechts’ twee. Dat heeft de strenge Michelingids medegedeeld.

Michelingids neemt een ster af van het Franse restaurant ‘Guy Savoy’

Het hoogste aantal sterren dat de inspecteurs van Michelin toekennen behalen is niet zomaar iets. Niet voor niets dat Savoy (69) in november van vorig jaar voor de zesde keer op rij werd uitgeroepen tot ‘beste chef-kok ter wereld’ in de ‘La Liste’, een initiatief van Philippe Faure (voormalig CEO van Gault & Millau) waarin de beste restaurants en chef-koks keurig op een rijtje worden gezet.

Hoewel het de eerste keer in drie jaar is dat er in Frankrijk een ster wordt afgenomen van driesterrenrestaurants, is Savoy niet de enige die zijn gevel moet aanpassen, want ook Christopher Coutanceau, chef-kok en eigenaar van La Rochelle, overkomt hetzelfde verhaal.

“We hebben dit jaar de wedstrijd verloren, maar we zullen hem volgend jaar opnieuw winnen.”

“Tot nu toe had ik alleen maar beste momenten gekend in mijn loopbaan”, vertelde Guy Savoy, wiens stem te horen is in de Franse versie van Pixar-film ‘Ratatouille’, aan het Franse persagentschap AFP. “Vanavond denk ik aan mijn teams en ik zal morgen met hen praten. We hebben dit jaar de wedstrijd verloren, maar we zullen hem volgend jaar opnieuw winnen.”

Volgens Gwendal Poullennec, eigenaar van de Michelingids, was het geen eenvoudige beslissing, maar wel een die nodig was. “Het zijn uitzonderlijke restaurants, dus jullie kunnen je inbeelden dat het beslissingen zijn waarover lang is nagedacht, en waar heel wat bezoeken van onze inspectrices en inspecteurs tijdens het hele jaar aan voorafgingen”, zegt hij.

De gids van bandenfabrikant Michelin maakt niet openbaar wat de reden is. Het wordt alleen aan de betrokken chefs meegedeeld. Blijkbaar kan Savoy wel leven met de beslissing, maar dat geldt niet voor iedere chef-kok. In 2019 daagde Marc Veyrat de Michelingids voor de rechter, omdat hij naar eigen zeggen onterecht beroofd was van een ster. Deze poging was overigens onsuccesvol.