Hoewel de oplevering van Project Cosmos wordt verwacht in 2025, is de eerste waterlegging van het schip een feit. Het megalomane jacht wordt gebouwd door de gerenommeerde scheepswerf Lürssen op verzoek van de Japanse miljardair en kunstverzamelaar Yusaku Maezawa.

Project Cosmos is één van de zeven projecten van Lürssen van langer dan 100 meter

Lürssen heeft triomfantelijk de technische tewaterlating van het kolossale Project Cosmos voltooid, een superjacht van maar liefst 114,2 meter lengte, dat op gepaste wijze van de bouwplaats in Rendsburg is afgedaald. Deze ontwikkeling staat op film en oogt bijna magisch vanwege de besneeuwde daken van de diverse fabriekshallen ernaast.

De eerste uitgebrachte beelden laten zien dat het grandioze vaartuig is ontworpen in de stijl van een ontdekkingsreiziger, waarbij de bovenbouw aan de voorkant is geplaatst om voldoende ruimte te creëren voor een enorm achterdek met een verbluffend zwembad en een opmerkelijke langwerpige put die in het dek is uitgesneden.

Eerste beelden van het jacht sinds de bouw die in 2020 van start ging

Het schip heeft maar liefst vier dekken, waarvan de bovenste lijkt te zijn bekroond met een halfronde observatielounge, terwijl het brugdek daaronder een helikopterplatform huisvest. Het uiterlijk van het jacht is het werk van de gerenommeerde Australische designer Marc Newson, die in het verleden onder meer de 139,7 meter lange Solaris van Lürssen heeft gecreëerd.

Het betreft hier een speciaal maatwerk dat is vervaardigd voor een vooraanstaande Japanse eigenaar, Yusaku Maezawa, en het is de eerste keer dat het schip openbaar is vertoond sinds de start van de bouw in 2020. Maezawa is de oprichter van de grootste moderetailwebsite in Japan en beschikt volgens Forbes over een vermogen van $ 2 miljard. Ondertussen heeft hij tientallen miljoenen uitgegeven aan kunst van onder meer Jeff Koons en Alexander Calder en in 2017 betaalde hij $ 57,3 miljoen voor Untitled (1982), een kunstwerk van een duivel van Jean-Michel Basquiat.