Wanneer u iets verkoopt waar mogelijk persoonlijke gegevens op staan: zorgt dat het gewist is! Want het zou zomaar kunnen dat gevoelige gegevens in de verkeerde handen terechtkomen – met alle gevolgen van dien. Een man kocht namelijk een Apple Time Capsule, ofwel een harde schijf, voor zo’n $ 15 bij een kringloopwinkel en tot zijn verbazing stond het helemaal vol met allerlei gegevens, waaronder zelfs zijn bankrekeningnummer.

Gevoelige informatie op harde schijf niet gewist

In zijn video van 14 december liet de TikTok-gebruiker kijkers zien dat er een back-up van zijn MacBook werd gemaakt door de bestanden van de vorige eigenaar, genaamd ‘Don’. “Don had niet één back-up van zijn computer, hij had er verschillende die teruggaan tot 2010”, zegt hij in de video.

Hij beweerde dat Don foto’s op zijn harde schijf had staan die helemaal teruggaan tot de jaren ’80. Op basis van de informatie, zoals bankgegevens, rekeningen, identiteitsgegevens, gaat hij ervan uit dat hij de CEO van een bedrijf was. Ook vermoedde de vinder dat Don miljonair was en vond hij nog meer opmerkelijke dingen in de talloze mapjes, waaronder diverse foto’s en zelfs porno.

“Deze kerel is miljoenen dollars waard”

“Er is auditgeschiedenis, creditcardnummers, vluchtinformatie. Ik heb het bankrekeningnummer van deze man”, aldus de eerlijke koper. Daardoor kon hij zelfs zien hoeveel geld de vorige eigenaar op een bepaald punt op zijn bank had. “Ik heb zelfs zijn levensverzekeringsgegevens, en deze kerel is miljoenen dollars waard.”

@dankeunextgay this is kinds scary 😭 #fyp #mystery ♬ original sound – Willhelm🇩🇪

Op het moment van schrijven is de video goed op weg om één miljoen likes te verzamelen

‘Het spijt me, Don, dat ik je s**t doorneem,’ zei hij. In een twee minuten durende vervolgvideo verschafte hij verdere uitleg over de Time Capsule. “In plaats van slechts één back-up, heeft het een hele lijst met back-ups. Dus het is niet slechts één exemplaar van zijn computer, het zijn tientallen uit verschillende tijdsperioden die teruggaan tot 2010.”

In een derde video vertelt hij dat mensen om meer informatie van de ogenschijnlijke miljonair, maar gelukkig blijft hij discreet. Hij zal de data op de harde schijf niet deleten, maar is op zoek naar familieleden of vrienden, zodat de gevoelige informatie niet bij kwaadwilligen belandt. “Ik probeer de familie op te sporen om te zien of ik die foto’s of documenten misschien bij hen kan krijgen. Ik voel me er niet prettig om het te hebben en ik wil het niet zomaar verwijderen.”